hirdetés

Az emberek nagyon különböznek például gondolkodásmód, kinézet tekintetében, de ugyanígy tetten érhető a különbség abban is, hogyan vélekednek az intim dolgokról. Van, aki tüzes szerető, mások félénkebben viselkednek az ágyban. Mi az oka annak, hogy eltérően fejezzük ki igényeinket?

 

A történelmi, társadalmi háttér befolyásoló hatása

Azt, hogy egy adott kultúrában hogyan vélekedünk a testi szerelemről, nagyban befolyásolja az, hogy hol élünk. A mai nyugati társadalmak az ókori görög-római kultúrából fejlődtek ki, de hatott rájuk a judaizmus és a kereszténység is. Ez utóbbiak miatt válhatott a szex az évszázadok alatt tabutémává, napjainkban is félve beszélünk róla.

Szerencsére vannak olyanok, akik szeretnének változtatni a helyzeten, például a Szexvitál.hu webshop fő céljául tűzte ki, hogy segítsen azoknak, akik magabiztosabbak szeretnének lenni az ágyban, ezért kezdték meg vágyfokozó, szexuális egészséget támogató és örömforrást okozó termékek árusítását 2016-ban. Az oldalon olvasható blogcikkekben mindig találunk hasznos információkat és tanító jellegű írásokat is a ma még tabutémának számító dolgokkal kapcsolatban.

Azt azért érdemes tudni, hogy a szexualitással összefüggő bűntudat kialakulása nagymértékben a keresztény vallás elterjedésének köszönhető, hiszen a keresztény elöljárók kezdték el azt hirdetni a 2. században, hogy a test a szellemmel szemben másodlagos. Az önmegtartóztatás, a vágyak elfojtása járt jutalommal, a házasságon kívüli szexet pedig egyenesen bűnnek tartották.

A család mint befolyásoló tényező

Aki tehát napjainkban mélyen vallásos családban nevelkedik, valószínűleg ugyanígy gondolkodik. A szülők sok esetben válnak mintává a gyermekek számára, és ha a gyerek azt látja, hogy apa és anya kerüli az intim helyzeteket, akkor azt fogja hinni, hogy ez így helyes.

Régen még a szerelem sem számított, csak a vagyoni érdekek döntöttek a házasság esetében. Az azóta bekövetkezett szexuális forradalom hatására azonban egyre többet lehet hallani a testiségről is, és fontos lenne, hogy erről a szülők is őszintén beszélgessenek gyermekükkel.

A kamaszkor előtt is lehet már elmondani ezt-azt fiúknak és lányoknak egyaránt, a lényeg, hogy ne szégyenkezzünk közben, nyíltan válaszoljunk a gyerek által feltett kérdésekre. Így tudjuk bennük kialakítani a szexuális élethez való érett hozzáállást.

A média szerepe

Végezetül szót kell még ejteni a média hatásáról is. A mozi, a tévé, majd az internet elterjedésével egyre inkább közelebb kerültünk a nemiséghez. Míg régen egy kivillanó boka is erkölcstelennek számított, addigra ma már számtalan olyan filmet láthatunk, ahol alig fedi valami a hős vagy a hősnő testét.

A gyerekek számára is elérhető sok felnőtt tartalom a neten, jobb, ha szexuális felvilágosítás keretében készítjük fel őket arra, mit láthatnak. Ahhoz, hogy valaki őszintén kimutassa érzelmeit, ki merje élni ösztöneit, szükség van arra, hogy a szexet ne kezeljük többé tabutémaként!