hirdetés

Mi a feladata a medencefenéki izomzatnak? Milyen tünetei lehetnek a medencefenéki izomzat működési zavarának? Mi okozza az alulműködést és a túlműködést? Milyen kezeléssel lehet tenni ellene? Mikor lehet szükség műtétre? Milyen mozgásformákat érdemes kerülni a medencefenék izomzatának működési zavara esetén? Mutatjuk a válaszokat!

 

A medencefenék izomzatának feladata megtámasztani és a helyükön tartani a kismedencei szerveket, vagyis a végbelet, a méhet, a prosztatát, a hüvelyt és a húgyhólyagot. Amennyiben alulműködés vagy túlműködés figyelhető meg a medencefenéki izomzat esetében, különféle tünetek, illetve panaszok jelentkezhetnek.

Milyen tünetek utalhatnak az alulműködésre, illetve a túlműködésre?

A medencefenék működési zavarának tünetei közé sorolható a székrekedés, a széklet- és vizeletvesztés, illetve a széltartási nehézség. Továbbá a panaszok közé tartozik még a hát alsó részén jelentkező, egyéb okkal nem magyarázható fájdalom. Ide tartozik még az alhasi fájdalom, a nyomásérzés a végbél és a nemi szervek területén.

Mindemellett a medencefenék működési zavarára utalhat a fájdalmas vizelés, a gyakori vizelési inger, a hólyagtáji fájdalom, a farokcsonti fájdalom, a merevedési zavar, a végbélrepedés, illetve nők esetében a fájdalmas közösülés.

Mi okozhat medencefenéki működési zavart?

Az esetek többségében elhízás, terhesség, menopauza, örökletes kötőszöveti gyengeség áll a háttérben. A hüvelyi szülés után is jelentkezhetnek az említett tünetek, ha a szülés túl gyorsan zajlott, ha siettették a természetes folyamatokat oxitocin adásával vagy külső nyomással, illetve akkor is, ha a baba túl nagy volt.

Mindemellett a stressz, a félelem, a szorongás és a kismedencei gyulladásos állapotok is állhatnak a medencefenék működési zavarának hátterében. Utóbbihoz tartozik például a végbélgyulladás és a prosztatagyulladás. A Belvárosi Orvosi Centrumban kiemelt figyelmet fordítanak a személyre szabott kezelésekre, hogy mihamarabb elérjék a panaszok megszűnését.

Gátizomtornával és biofeedback eljárással javítható az állapot

A medencefenék izomzatának működési zavarai gátizomtornával, Kegel gyakorlatokkal, PMF tréninggel és medencefenéki intimtornával, valamint biofeedback eljárással javíthatóak vagy akár teljesen megszüntethetőek. A látványos eredmények már 1-2 hónapos kezelést követően is jelentkezhetnek. Műtéti megoldásra kizárólag súlyosabb esetekben lehet szükség.

Az intimtorna-gyakorlatokat otthon is érdemes végezni. Milyen mozgásformákat érdemes kerülni a medencefenék izomzatának működési zavara esetén? A futást, a szökdelést, a nehéz súlyok emelését, a lábak emelését és a levegőbe emelt lábbal végzett felüléseket.