hirdetés

Közel három hónap után előkerült az a szánhúzó kutya, amely egy márciusi alaszkai versenyen kóborolt el a gazdájától. Az, hogy Leon túlélte a rideg és hideg jeges poklot kisebb csoda.

 

Leont szombaton fogták be McGrath városában, több mint 190 kilométerre attól az ellenőrzőponttól, ahonnan megszökött – írja a Sky News.

Leon gazdája, a francia Sébastien Dos Santos Borges március elején a híres Iditarod szánhúzó versenyen vett részt Alaszkában. A több mint 1500 kilométeres verseny Anchorage-ből indul és Nome városában ér véget. Dos Santos Borges és 12 kutyája március 12-én érkezett meg a Yukon folyó partján fekvő Rubyba. Másnap azonban 11 kutyával volt kénytelen folytatni a versenyt, mivel Leon valahogy megszökött a többiektől.

A verseny szervezői nagy erőfeszítéseket tettek a kutya megtalálásra, de nem jártak sikerrel, Leonról májusig semmi hír nem volt. Múlt hónapban viszont azt jelentették, hogy látták őt feltűnni McGrath közelében, 190 kilométerre délre Rubytól. A helyi lakók étellel próbálták közelebb csalogatni a kutyát, most szombaton pedig sikerült is befogniuk.

Leon érthetően sovány, de látszólag egészséges, és mielőtt visszarepül Franciaországba, állatorvoshoz megy és egészségügyi bizonyítványt kap – mondta Shannon Markley, az Iditarod verseny szóvivője. Dos Santos Borges vasárnap a Facebook-oldalán meg is osztotta a jó hírt: Leon már vele van.

Az idei versenyt egyébként az amerikai Brent Sass nyerte, aki nyolc nap, 14 óra, 38 perc és 43 másodperc alatt ért célba.

 

( Balu )