hirdetés

Dráma . Megölték azt a fiatal párt, aki világkörüli útra indult kerékpárral és be akarták bizonyítani, hogy az emberek jók. Tévedtek. Az amerikai párt halálra szurkálták Tadzsikisztánban.

 

kerékpáros párA gonosz egy hamis fogalom, amit azokra az embertársainkra találtunk ki, akik tőlünk eltérő értékeket vallanak és más perspektívából nézik a világot – vallotta Jay Austin és Lauren Geoghegan.

A két huszonéves tavaly hagyta ott washingtoni munkáját, hogy elindulhassanak egy világ körüli kerékpáros körútra. A fiú a városfejlesztési minisztériumban dolgozott, a lány pedig a Georgetown egyetem felvételi irodáján. Úgy érezték, hogy ezekkel a munkákkal elpazarolják az életüket. Ekkor indultak útnak. A pár az Instagramon és egy közös blogon dokumentálták tapasztalataikat.

Megosztották „azt a nyíltszívűséget, amit meg akartak testesíteni, valamint az idegenek által viszonzott kedves cselekedeteket.”

Ha az újságokat olvassátok, arra a következtetésre juttok, hogy a világ hatalmas, félelmetes hely – írta Austin – Azt írják, hogy az emberekben nem szabad megbízni, mert rosszak és gonoszak.

Ne higgyetek nekik. Az emberek többsége kedves. Néha önzőek, néha rövidlátóak, de kedvesek, csodálatosak, nagylelkűek.

Jay és Lauren útja azonban tragikus véget ért. Megérkeztek Tadzsikisztánba, ahol július 29-én egy öt fős fegyveres csoport rajtuk ütött. Mindkettőjüket halálra szurkálták egy svájci és egy holland kerékpárossal együtt. Két nappal később az Iszlám Köztársaság közzétett egy videót, amelyen ugyanazok az emberek ültek fekete zászlójuk előtt, belenéztek a kamerába és közölték, hogy megöltek néhány „hitetlent.”

A hírt sokféleképpen kommentálták. Egyesek a történetet az utazókra leselkedő veszélyek, egyben a naivitás elrettentő példájaként emlegették. Mások viszont Jayt és Laurent a jobb világért folytatott harc mártírjainak nevezték, akiknek egyszerűen nem volt szerencséjük – írta a Pluralist.