hirdetés

Állatkísérletbe kezdtek orosz tudósok több vakcina-prototípussal – jelentette be Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű állami virológiai és biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Vesztyi Novoszibirszk televíziónak.

 

A Vektor júniusban fog bemutatni egy vagy két olyan készítményt, amely a tesztelés során a legjobb eredményeket mutatta.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes az államfő részvételével megtartott keddi kormányülésen közölte, hogy az országban észlelt koronavírus-fertőzések száma 114-re nőtt. Ez 21 új esetet jelent az elmúlt egy nap alatt. Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője felszólította a kormányzókat, hogy végeztessék el a COVID-19-szűrést mindenkin, aki az elmúlt 14 nap során tért vissza Oroszországba Európából. Meg kell vizsgáltatni továbbá mindenkit, aki az elmúlt egy hónap alatt tért vissza külföldről, és légúti panaszokkal fordult orvoshoz. Eddig több mint 104 ezer vizsgálatot végeztek el.

Putyin elnök, aki kedden felkereste a koronavírus-helyzetet felügyelő informatikai központot, felszólította az oroszokat, hogy hagyjanak fel az élelmiszer-felvásárlással, mert az a termékek megromlásához vezet. Hangsúlyozta, hogy az üzletek stabil ellátása biztosítva van. Az orosz kormány és a jegybank közölte, hogy kész rövid lejáratú hitelt biztosítani a kereskedelmi cégeknek, hogy a forgóeszközök kiegészítésével biztosítsa a szociális szempontból fontos termékek megfelelő készletezését.

A koronavírus terjedése miatt kedden bezártak Moszkva jelentősebb múzeumai és kiállítótermei, és több színház is. A járványra hivatkozva a sportági szövetségek április 10-ig törölték az összes labdarúgó-, kosárlabda- és jégkorongmérkőzést. A sportminisztérium javaslatot tett az összes országos jelentőségű sportesemény elhalasztására. Az orosz ortodox egyház keddtől rendkívüli higiéniai előírásokat vezetett be szertartásrendjében.

Irina Tyurina, az Orosz Turizmusipari Szövetség sajtótitkára az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a nemzetközi repülőjáratok váratlan törlése miatt számos orosz turista rekedt Európában. Különösen Csehországban súlyos a helyzet, ahol a határt már március 13-án lezárták.