hirdetés

Mondhatni igen extrém módon tiltakoztak az Alitalia légitársaság munkanélküli maradat légikisérői. A Rómában tartott vetkőzös flashmob, demonstráció látványos lett.

 

Múlthéten megszűnt megszűnt Olaszország vezető légitársasága, az Alitalia, amelyet 1947-ben alapítottak, fénykorában – a 60-as-70-es években – pedig Európa harmadik legnagyobb légi vállalat volt a British Airways és az Air France után. Az elmúlt két évtizedben azonban komoly veszteséget halmozott fel a vállalat. Mint kiderült, a cég utódjánál pedig jóval kevesebb dolgozóra tart igényt. Ennek okán csütörtökön flashmobot szervezett Rómában az Alitalia dolgozóit képviselő egyik szakszervezet.

A Campidoglio tér közepén demonstrálva az állásukat vesztett légiutas-kísérők egyszerre vették le egyenruhájukat, aminek a férfiak örültek csak igazán.

A cég működését hosszú ideje az állami támogatások tették lehetővé, azonban a jelenlegi, Mario Draghi vezette olasz kormány már nem volt hajlandó több közpénzt költeni a fenntartására.

A megszűnését követő napon ITA (Italia Trasporto Aereo) néven alakult újjá a légitársaság, azonban mindössze 52 repülőgéppel és 2950 alkalmazottal. Az Alitaliánál mintegy 10 ezren dolgoztak, így több mint hétezer munkavállaló maradhatott állás a nélkül, úgy hogy a koronavírus-járvány továbbra is tombol a mediterrán országban.

(Horváth Sz.)