hirdetés

Egyre komolyabb a feszültség Karácsony Gergely főpolgármester és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. vezetése között a Népszava szerint. Az FKF ugyanis ki akar lépni, mert a budapestiek által befizetett 30 milliárd forintnyi szolgáltatási díj jelentős részét benyelné a kukaholding.

 

Sokak szerint valójában politikai motivációi vannak annak, hogy a budapestiek által befizetett évi 30 milliárdos szemétdíj egyharmadát a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elvonná a Fővárosi Közterület-fenntartótól. Az ellenzékiek szerint a Fideszese holding vezető megpróbálja lejáratni, el lehetetleníteni Karácsonyékat a választók elött, azzal, hogy akadozni fog forrás hiány miatt a szemétszállítás.

Az egyik forgatókönyv szerint ugyan úgy, amit a Fidesz Észak-Kelet-Pest és Nógrád megyében „kicsiben” már megtette, először az anyagi források megvonásával kivéreztetik a térségi hulladékszállítót, majd a néhány napig az utcán maradó szemétért az ellenzéket teszik felelőssé, az ellátást pedig átveszi a katasztrófavédelem.

A központosított díjbeszedés máig káoszt okoz, az ország más hulladékcégei is panaszkodnak, hogy egyre kevesebb pénzt kapnak, a kukaholding általában féléves késéssel leadott üzleti beszámolóinak könyvvizsgálói jelentései pedig úgyszintén visszatérően áttekinthetetlen belső elszámolásokról adnak számot.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. felügyelőbizottsági elnöke maga is arra figyelmeztetett, hogy ez nem budapesti ügy, az ország összes cégét érinti.

Persze az is elgondolkodtató, hogy a kukaholding vezetése valóban azt tervezi-e, amiről a baloldali vagy már nem is tudjuk kihez tartozó Népszava ír. A Fidesz vezetése aligha akar háborúzni Karácsonnyal, hisz egyelőre az új főpolgármester, aki évekig a zuglói Fidesszel is együtt működött, most is nyitott a kormánnyal való együttműködésre. Budapest egyelőre nem fontos a kormánynak, főleg a 2022-es választások közelsége miatt.