hirdetés

Brutális vérengzés Texasban. egy 18 éves ámokfutó megölt 14 kisiskolást és egy tanárt, több személy súlyosan megsérült. A rendőrök tűzharcba keveredtek a lövöldözővel, amelyben egyenruhások is megsérültek a 18 éves vérengzőt pedig agyonlőtték.

 

14 gyerek és egy tanár meghalt egy iskolai lövöldözésben az Amerikai Egyesült Államokban, a texasi Uvalde városában, 133 kilométerre San Antoniotól.

Az általános iskolába 5 és 11 év közötti gyermekek járnak. Az elhunytak második, harmadik és negyedik osztályos diákok voltak, azaz 7 és 10 év közötti gyerekek.

Greg Abbott texasi kormányzó közlése szerint az elkövető egy 18 éves helyi férfi, Salvador Ramosvolt. Autóval érkezett az iskola közelébe, majd válogatás nélkül tüzet nyitott a diákokra. A támadó pisztollyal és valószínűleg egy puskával egyaránt támadott, bár utóbbit hivatalosan még nem erősítették meg. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték, egyedül cselekedett.. Két egyenruhás szintén megsérült az incidens során, de állapotuk nem súlyos.

Abbott arról beszélt, egész Texas a kegyetlen bűncselekmény áldozatait gyászolja. Megköszönte az elsők között a helyszínre érő rendőröknek a közbeavatkozást, egyúttal nyomozást rendelt el.

Pete Arredondo, a helyi rendőrkapitány sajtótájékoztatóján közölte, az elhunytak mellett sokan megsérültek, de pontos számot nem árult el. Nem sokkal később a San Antonioi Egyetemi Kórház a Twitter-oldalán azt írta, egy 66 éves nő és egy 10 éves lány állapota kritikus.

A Fehér Ház közlése szerint Joe Bident tájékoztatták az incidensről, az amerikai elnök pedig azonnal együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak. Helyi idő szerint az esti órákban a sajtó munkatársainak nyilatkozatot is tesz majd az esettel összefüggésben.

Tíz évvel ezelőtt 20 gyermek és 6 felnőtt halt meg a connecticuti Newtown városában történt lövöldözésben. A tragédiát követően szigorítani szerettek volna a fegyvertartási engedélyek kiadásán, de akkor az amerikai szenátuson nem ment át a javaslat. Ebben az időben Biden az USA alelnöke volt.

 

( Csákány Tibor )