hirdetés

Ne csak a hősök, a bűnösök neve is kerüljön fel egy falra, hozzuk azt is nyilvánosságra – fogalmazott Lázár János kancelláriaminiszter, országgyűlési képviselő pénteken a vásárhelyi Emlékpontban a Kádár-huszárok és pártkatonák – Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957-1989 című kiállítás megnyitóján.
János_KádárLázár emlékeztetett: Kádár János, akit manapság sokan a legnagyobb magyar államférfiak között emlegetnek, nem több köztörvényes gyilkosnál. Az MSZMP-sek és a munkásőrök pedig arra esküdtek fel: amennyiben lesz, a következő forradalmat és szabadságharcot is vérbe fojtják. – Nem az ügynökök, hanem a megrendelők listája az igazán fontos: azokat kell megismerni, akik a gaztetteket, a megtorlást elrendelték és végrehajtották. Ez a munka 27 éve várat magára. 1990 óta a múlt rendszerben elkövetett bűnökért senkit sem vontak felelősségre – tette hozzá.

Kijelentette, a tisztességes karrierhez nem, de a kényelemhez, a tehetség és szorgalom nélküli boldoguláshoz kellett a párttagság és a munkásőrségben való szerepvállalás. E testületben a pártvezetők olykor jobban bíztak, mint a néphadseregben. Szorgalmazza a vásárhelyi 750-800 munkásőr nevének nyilvánosságra hozatalát, dicsérve az intézményvezető, Miklós Péter és kollégái feltáró, kutató munkáját.

A tárlatot a közönség figyelmébe Szakály Sándor történész professzor, az Emlékponttal együttműködő Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója ajánlotta. A megnyitót, a témában, tudományos konferencia követte.

Kíváncsian várjuk, hogy Lázár minisztert beperli-e bárki is az erős mondatai miatt, amit Kádár Jánosról tett.