hirdetés

Számos oka lehet annak, hogy a laptopod, PC-d memóriabővítésén gondolkodsz. Megesett már veled, hogy amikor bekapcsoltad a gépedet, minden nagyon lassan töltött be, nem a megszokott sebességgel? Hogy nem tudtál megnyitni egy programot, amíg be nem zártál egy vagy több másikat? Hogy nem tudtál telepíteni új szoftvert, mert azt írta ki, nincs elegendő memória?

 

Szerencsére a memória a legtöbb számítógép esetében bővíthető, így ilyen probléma esetén nem kell új gépre áldoznod, elegendő lehet, ha a meglévőt felturbózod. Mielőtt azonban nekiesnél, nem árt néhány kérdést tisztázni.

Fontos kérdések laptop, PC memória bővítése előtt

Mielőtt belecsapsz a lecsóba, elsőként nem árt tisztázni, valóban memóriahiány okozza-e a gép lassulását. Mert lehet, hogy csak a túl sok megnyitott program miatt lassul, esetleg egy e-mail vagy rossz helyről letöltött fertőzött szoftver az oka, vagy elavult az operációs rendszer. De az is lehet, hogy a problémát az idézte elő, hogy a géped elöregedett, és cserére szorul.

Amennyiben nem értesz hozzá, keress fel egy szakszervizt, ahol pillanatokon belül kiderítik, mi a gond. Az USAnotebook laptop szerviz szolgáltatása az üzembe helyezésen, szoftvertelepítésen, vírusirtáson, teljesítményoptimalizáláson, karbantartáson túl kiterjed a különféle alkatrészek cseréjére, így a memóriabővítésre is.

Kérdések a memória kapcsán

A memóriahiány legegyszerűbben úgy ellenőrizhető, ha megnyitod a Feladatkezelőt, és ott a Teljesítmény fülön láthatod, mennyire van leterhelve a memória. Ha 80-90% fölötti, akkor esélyes lehet a memóriabővítés. Ezek a legfontosabb kérdések:

• Milyen típusú memória való bele? Ez lehet DDR1, DDR2, DDR3 vagy DDR4, illetve most már létezik a DDR5 is.
• Maximum mekkora memóriával bővíthető?
• Mennyi a jelenlegi memória késleltetési ideje?
• Mennyi a mostani memória sebessége?
• Hány memóriafoglalat van a gépedben? A legtöbb gép 2 foglalattal rendelkezik, a prémiumkategóriásak 4-gyel, de vannak olcsóbb laptopok 1 foglalattal is.
• Mennyi memóriára lenne szükséged?
• Hogyan kell beszerelni?
• Elveszik-e a számítógép garanciája, ha saját magad szereled be a memóriát?

A jelenlegi memória jellemzőit (gyártó, méret, típus, sebesség, modulfeszültség) legegyszerűbben az AIDA64 program lefuttatásával tudhatod meg. Figyelj oda a memória kompatibilitására, mert enélkül nem fog működni a géped.

RAM, processzor, memória

A számítógép a RAM-ban tárolja az operációs rendszer és az éppen futó programok aktuális adatait. Ez a számítógép kikapcsolásakor törlődik, majd újraindításkor újra betöltődik a merevlemezekről. Van, hogy a RAM megtelik, ilyenkor a merevlemez kapja meg ezeket az adatokat, míg az újak a RAM-ra kerülnek. Ez lassulást okoz.

A szükséges memória mennyisége attól függ, mire használod a gépet. Egy átlagos felhasználó átlagos tevékenységéhez (böngészés, levelezés, szövegszerkesztés, táblázatkezelés) 4 GB RAM elegendő, azonban aki ennél erőforrásigényesebb szoftvereket használ, annak minimum 8-16 GB RAM-ra lesz szüksége.