hirdetés

Az ukrán főváros polgármestere, az egykori profi bokszoló szerint a legnagyobb ellenség most a pánik, de mindenre fel kell készülni. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Bildnek azt nyilatkozta, Ukrajnának most az egész világ támogatására szüksége van és a polgárok csomagoljanak, meneküljenek.

 

Háborúban állunk, és a hazánkért harcolunk, azonnal fájdalmas szankciókat kell hozni Oroszország ellen – mondta az egykori nehézsúlyú ökölvívó.

A polgármester szerint Kijevben, ahol hajnalban statáriumot hirdettek ki, mindent ellenőrzés alatt tartanak, de az emberek érthető módon nagyon feszültek.

Az ukrán főváros vezetése a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy légi fenyegetést észleltek Kijevben. A városi adminisztráció arra kérte a város lakóit, hogy ha bekapcsolnak a szirénák, haladéktalanul menjenek az óvóhelyekre.

Klicsko a közösségi oldalán is üzent a kijevieknek. Mint fogalmazott, a legnagyobb ellenség most a pánik, senki se veszítse el a fejét. Aki nem a kritikus infrastruktúrák fenntartásával foglalkozik, az ne hagyja el az otthonát, és egy bőröndbe készítse össze a legszükségesebb dolgait az okmányaival, arra az esetre, ha védett helyre kell menekülnie.

A kijevieknek kitartást kívánt, azt ígérve, a város működését továbbra is biztosítják a hatóságok.

Vitalij Klicsko maga szervezi Kijev polgári védelmét, és pár hete egy toborzóiroda megnyitásakor a testvére, Vlagyimir bevonult tartalékos katonának. Korábban azt mondta, egykor megesküdött, hogy megvédi az országát, és készen áll harcolni a hazájáért. Kijev polgármestere pár hete indulatos nyilatkozatban támadta Németországot, amiért valódi segítség helyett csak katonai sisakokat küldött Ukrajnának.

Klicskonak hamarosan az orosz hadsereggel kell, hogy szembe nézzen, hisz Putyin csapatai Kijevig biztos elmennek. De az sem kizárt, hogy egészen a magyar határig nyomulnak majd az orosz speciális alakulatok.

( Horváth Szabolcs)