hirdetés

Tizenkétezerből tizenketten jutottak be. A NASA bemutatta az új űrhajósjelöltjeit, akikre kétéves kiképzés vár, mielőtt feladatot kapnának a Nemzetközi Űrállomáson vagy részt vehetnének a tervezett Hold-missziókban.

 

A tíz jelöltet 12 ezer jelentkező közül válogatták ki. A csoport tagjai kétéves alapkiképzés keretében katonai vízi túlélési gyakorlatokon vesznek részt, T–38-as gyakorlógéppel repülnek, és a houstoni Johnson Űrközpont medencéjében teljesített búvárkiképzéssel készülnek leendő űrsétájukra.

A kiképzést eredményesen teljesítő űrhajósjelöltek a Nemzetközi Űrállomásra vagy akár a Holdra is repülhetnek majd.

Az űrhajósjelöltek között van Nichole Ayers, az amerikai légierő 32 éves őrnagya; Marcos Berríos, a légierő 37 éves őrnagya; Christina Birch, az amerikai országúti kerékpároscsapat 35 éves egykori tagja, aki biomérnökként doktorált; Deniz Burnham, az amerikai haditengerészet 36 éves tartalékos hadnagya; Luke Delaney, a NASA 42 éves kutatópilótája, az amerikai tengerészgyalogság őrnagya; Andre Douglas, a Johns Hopkins Egyetem 35 éves munkatársa, aki az amerikai parti őrségnél szolgált; Jack Hathaway, az amerikai haditengerészet 39 éves alezredese; Christopher Williams, 38 éves orvos; Jessica Wittner, az amerikai haditengerészet 38 éves őrnagya, és Anil Menon, Elon Musk SpaceX vállalatának légi sebésze, aki közreműködött a vállalat első Nemzetközi Űrállomásra vezető missziójában.

A végső válogatásban a kiképzésen elért eredményeik döntenek. A NASA előző űrhajósosztálya 2020 januárjában végzett, azóta a csapat két tagja, Kayla Barron és Raja Chari már részt vett egy Föld körüli túrán.

A magyar kormány is elfogadott egy 99 millió dolláros (mai árfolyamon durván 30 milliárd forintos) űriparfejlesztési programot, így Szijjártó szerint 2024/25-ben mi magyar űrhajóst küldünk az űrbe. Több mint 170 magyar jelentkezett az Európai Űrügynökség (ESA) által indított projektre.

( CsT)