hirdetés

Szintet lépett az orosz hadsereg ukrajnai agressziója. Elraboltak Melitopol polgármesterét Ivan Fedorovot. Az oroszbarát szakadárok szerint a városvezető az ukrán nacionalistákat támogatta és ők is keresik. Az ukrán elnök Zelenszkij szerint ez az országa ellen zajló orosz támadás gyengeségének a jele is.

 

„Különleges katonai művelet” végrehajtását rendelte el a kelet-ukrajnai Donyec-medencében Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az orosz hadsereg minden oldalról támadást indított, Ukrajnában pánikhangulat alakult ki.

Péntek este tett közzé Ukrajna egy rövid videót, melyen látható, ahogy egy férfit elhurcolnak egy épületből – Ririlo Timosenko, az ukrán elnökség helyettes vezetője szerint az elhurcolók az orosz hadsereg tagjai, az elhurcolt pedig Ivan Fedorov, a dél-ukrajnai Melitopol polgármestere. A hírt Anton Gerashenko ukrán belügyi tanácsadó is megerősítette, független forrás viszont egyelőre nem.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek éjjeli videóüzenetében a felvételre hivatkozva szintén a melitopoli polgármester elrablásáról beszélt, és kijelentette, hogy a polgármesterek elleni fenyegetés vagy akár fizikai erőszak nem segít az ostromot folytató oroszoknak abban, hogy ukrán városokat vonjanak ellenőrzésük alá. Fedorov elrablását terrorcselekménynek minősítette. Az ukrán elnök egyúttal úgy vélte, Moszkva elszámította magát azzal is, hogy azt remélte, egyes városokat az Oroszországgal rokonszenvező lakók önként átengednek neki.

Közleményt adott ki Fedorov ügyében a kelet-ukrajnai, Moszkva-barát szakadárok egyik hatósága, a luhanszki ügyészi hivatal is. Azzal vádolta a polgármestert, hogy terrortevékenységet folytatott, továbbá a Donyec-medencében lakó civilek elleni bűncselekményeket elkövető “ukrán nacionalistáknak” nyújtott anyagi támogatást. A szeparatisták felszólítottak egyúttal arra, hogy jelentkezzen bárki, akinek információja van Fedorov hollétével kapcsolatban.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy pénteken négy ukrán városból 7144 embert tudtak kimenekíteni humanitárius folyosókon keresztül. Ismét azzal vádolta Moszkvát, hogy több városból, így a tengerparti Mariupolból megakadályozta a civilek távozását.

Az ukrán elnök a videóban külön felhívást intézett az Ukrajnát támadó orosz katonák édesanyjához. Arra kérte őket, ne engedjék, hogy fiaikat külföldi bevetésre küldjék, vegyék elejét, hogy elessenek vagy fogságba kerüljenek.

“Ukrajna nem akarta ezt a rettenetes háborút. De meg fogja védeni magát, amennyire csak szükséges” – hangoztatta Zelenszkij.

Pénteken telefonbeszélgetést folytatott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel. Az erről kiadott washingtoni közlemény szerint egyebek között amiatt fejezték ki aggodalmukat, hogy “Oroszország egyre kiterjedtebb dezinformációs kampányt folytat” az ENSZ-ben is.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pénteken bejelentette, hogy az ukrán hatóságok arról tájékoztatták: sikerült részlegesen helyreállítani az áramellátást az egykori csernobili atomerőműben. Az áramszünet szerdán kezdődött, és veszélyeztette a nukleáris hulladékot tároló létesítmény hűtőrendszerét is.

(cst)