hirdetés

Tojásból is hiány lehet és jöhet az áremelés. Igen az Ukrajnában folyó háború miatt. Az Esti Újság úgy tudja egy nagyobb vállalkozás már le is vágta a rengeteg tojótyúkját, mert már az egekben van a takarmányok ára. Ráadásul Ukrajna is tojás nagyhatalom. Bár a rendszeresen ellenőrzött, kitűnő minőségű hazai étkezési tojás termelése tavaly 16 százalékkal haladta meg a 2020. évit, és a KSH adatai szerint az elmúlt évtized legjobb eredményeit érte el a hazai termelés, ennek ellenére lesz baj.

 

Az Ukrajnában zajló háború ellenére várhatóan a jövőben sem lesz hiány hazánkban tojásból. Bár a takarmányárak ugrásszerű növekedése csökkenti az árstabilitást, az Európai Unió 100 százalékban, és hazánk is csaknem 90 százalékban önellátó tojásból – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Kevéssé ismert, hogy Ukrajna az európai tojástermelésben és -ellátásban is jelentős szerepet tölt be, ugyanis a tojóállomány és a tojás egyaránt fontos exporttermékük. A háború értelemszerűen súlyos következményekkel jár az ottani tojástermelésre nézve is, hiszen az élelmiszerellátási problémákkal küszködő lakosság étkeztetéséhez millió nagyságrendben vágták le a tojóállományt, melynek egy része a takarmányhiány miatt már elpusztult.

Magyarországon már van olyan tojás nagybeszállító, aki bizony kényszervágta a tojóit az elmúlt hetekben. A takarmányok drasztikus áremelkedése miatt ugyanis már nem tartható fenn a nyereséges termelés. Ez pedig köszönhető a háborúnak is. Amennyiben a többi nagyüzemi tyúktartó is hasonló drasztikus lépésre szánja magát úgy lehet hiány a tojásból, hiába volt rekord mennyiségű tojás az elmúlt években.

Egy biztos drasztikus áremelés biztos lesz a tojások piacán is.

Mindezek mellett az Európai Unióban az önellátottság továbbra is biztosított, mivel a termelés évek óta stabilan néhány százalékkal meghaladja a fogyasztást és az exportot. Statisztikai adatok szerint tavaly az EU 18 ezer tonna tojást importált, míg az export 28 ezer tonna volt.

Magyarországon azonban nincsenek ellátási gondok; van, és lesz is elegendő tojás az üzletekben, ugyanis a szakemberek szerint a hazai boltokba kerülő tojás mintegy 85-90 százaléka hazai termelésből származik, a fennmaradó 10-15 százalék pedig uniós piacokról biztosítható.

A rendszeresen ellenőrzött, kitűnő minőségű hazai étkezési tojás termelése tavaly 16 százalékkal haladta meg a 2020. évit, és a KSH adatai szerint az elmúlt évtized legjobb eredményeit érte el a hazai termelés: 1 milliárd 273 millió darabot – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

( Predrag M.)