hirdetés

Eljött a várva várt nyár: kisütött a nap, megrövidültek a szoknyák, előkerültek a strandlabdák és matracok, mindenkinek melege van. Erre pedig az egyik legjobb orvosság a gyerekek nyári kedvence, azaz a fagylalt.

 

Sokan, sok formában fogyasztjuk ezt a hideg finomságot, de ahogy az lenni szokott, az egyik legfinomabb verzió mégis az, amit magunk készítünk otthon. A következő bejegyzésben elolvashatod, hogyan tudod elkészíteni a nyarak egyik legnagyobb slágerét, a krémes citromfagylaltot.

Nemcsak a citromfagyit szeretnéd otthon elkészíteni? Az Annuskám oldalán további fagyi receptek várják, hogy kipróbáld őket. Próbálj ki minél többet, és legyél te a család szemében a fagylaltok koronázatlan királynője!

Mitől lesz intenzív íze a fagyinak?

A citromos fagylalt lelkét valójában a citrom héja adja. A cikkben található receptben egy közepesen intenzív ízvilágra elegendő, de ha ti az átható citromos ízek rajongói vagytok, értelemszerűen tehettek bele több citromhéjat is.

Érdemes reszelve hozzáadni a fagylalt alapjához, de ha nincs olyan reszelőd, amivel nagyon apróra tudod reszelni a héjat, akár késsel is megoldhatod egy vágódeszkán az aprítást. A lényeg csupán annyi, hogy minél kisebbek legyenek a darabok, hogy a fagyiban szinte észrevehetetlenek legyenek.

Sűrített tej

Ezt a hozzávalót szinte bármelyik élelmiszerlánc kínálatában megtalálhatod, de arra figyelj, hogy az üveges verziót ehhez a recepthez nem fogod tudni alkalmazni! Amennyiben nem találsz tubusos kivitelben, dönthetsz úgy is, hogy házilag készíted el.

Egyáltalán nem bonyolult, hiszen csak tejet kell némi cukor kíséretében addig főznöd, amíg a mennyisége a felére nem csökken. Ezzel ugyanis a tej víztartalmát el tudod párologtatni, és lényegesen sűrűbbé fog válni. Tulajdonképpen olyan, mintha szirupot főznél, csak most éppen tejből.

Lehet mentes a fagyi?

Természetesen bármelyik receptből tudsz laktózmentes verziót készíteni, ha a tejes alapanyagokat lecseréled laktózmentes termékekre. Ebben az esetben használhatsz akár növényi tejszínt és joghurtot is, a sűrített tejet pedig házilag is el tudod készíteni laktózmentes alapanyagból.

Cukormentes változathoz leginkább a kókuszvirágcukrot javasoljuk, mert az a sűrített tej elkészítésénél sem okoz gondot.

A recept

• 2-4 darab bio citrom
• 200 g natúr görög joghurt
• 3 dl habtejszín
• 300 g cukrozott sűrített tej
• 80 g cukor

A citromok héját lereszeljük, a levét pedig a joghurtba facsarjuk. Ezután a habtejszínt lágyan habos állagig verjük, és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót is. További 4-5 perces keverés után egy dobozba tesszük, és fogyasztás előtt legalább 6 órára a fagyasztóba rakjuk dermedni.

Az így elkészített fagylalt 1 hónapig áll el a fagyasztóban. Ha garantálni szeretnéd a krémes állagot, fogyasztás előtt 20 perccel érdemes a fagyit áttenni a hűtőszekrénybe.