hirdetés

Nincs olyan adat, amely arra utalna, hogy a nyári meleggel véget ér a koronavírus-járvány. Így arra kell számítani, hogy még júniusban is a koronavírussal fogunk hadban állni.

 

Nem valószínű, hogy nyáron eltűnik az új koronavírus – olvasható az Európai Unió járványügyi és betegségmegelőzési központjának friss jelentésében. A dokumentum szerint nincs bizonyíték arra, hogy a SARS-CoV-2 évszakhoz kötött. Ezt megerősíti az is, hogy a vírus még az olyan trópusi éghajlattal rendelkező országokban is gyorsan terjedt, mint Szingapúr vagy az ugyancsak hasonló klímájú kínai régiókban.
A járványt korlátozó intézkedések végrehajtása még fontosabb, mint valaha – olvasható a jelentésben.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra is, hogy amennyiben a vírus terjedését nem korlátozzák hatékony rendelkezésekkel, a becslések szerint az európai országok nagyjából felében 100 ezer lakosra 100 fertőzött jut majd.
A többi ország ezt a szintet április közepére ér(het)i el.

A jelentés készítői azt is írták, hogy több európai országban a laboratóriumi eszközök fogytával kevesebbet tesztelnek, így a klinikailag igazolt esetek száma is alacsonyabb lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tényleg kevesebb a megbetegedés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója korábban azt mondta, a vírus megállításának három módja van:
Tesztelni, tesztelni, tesztelni.

Magyarországon a vírus megjelenése óta a legfrissebb (03. 26., 6:34) adatok szerint összesen 8005 mintavétel történt.