hirdetés

A legtöbb, kiadható ingatlannal rendelkező tulajdonosban felmerül, hogy a lakását hosszabb- vagy inkább rövid távra éri-e meg jobban kiadni.
Az Airbnb, azaz a rövidtávú lakásbérlés egyik legismertebb platformja segít, hogy minél több bérlőt találjunk, és növeljük a hasznunkat. Ugyanakkor ennek a segítségnek az árát ki kell gazdálkodnunk, és az egy-két napos kiadásokkal járó többletfeladatainkkal is számolnunk kell.

A hagyományos bérbeadás első ránézésre talán kevesebb hozamot ígér, érdemes azonban a lehetőségeket alaposan körül járni.

Vegyük számba az előnyöket és hátrányokat!

Rövidebb időszakra mindenképpen drágábban lehet kiadni egy ingatlant, ha az egy napra eső bevételt vizsgáljuk.
Az Airbnb, valamint a hasonló portálok a vevőszerzésben nyújtanak segítséget. Nem kötelezzük el magunkat egyetlen bérlő irányában, rugalmasan alakíthatjuk a kiadási tevékenységünket az aktuális élethelyzetünknek megfelelően. Az árak azonban jelentősen függenek a szezonalitástól, a lakás elhelyezkedésétől és állapotától. A minden szempontból tökéletes ingatlanokhoz borsos áron juthatunk csak hozzá.

A hasznunk akkor a legmagasabb, ha a lakást rövidtávú bérlőknek adjuk ki, ámde folyamatosan, szünet nélkül. Ennek köszönhetően állandó jövés-menésre és sokasodó feladatokra készülhetünk fel.

Milyen költségeink lehetnek?

Ne essünk abba a hibába, hogy nem vesszük figyelembe azt az időt és pénzt, amennyibe egy lakás bérbeadása kerül.
Főként rövid távú kiadás esetén sok energiánkat viszi majd el a különféle ügyek intézése. Gondoljunk csak a vevők fogadására, kapcsolattartásra, rendszeres takarításra, javítási és karbantartási munkákra, valamint a pénzügyi elszámoláshoz köthető feladatokra.
A rezsi és közös költségről, a lakás biztosításának díjáról és a fizetendő adókról se feledkezzünk meg, amikor kalkulációt készítünk a várható kiadásainkról. Sokan hitelt vesznek fel ahhoz, hogy belevágjanak az ingatlankiadásba. Ebben az esetben a hitel kamata is a költségeket gyarapítja.

A szerteágazó feladatok javát kiszervezhetjük egy erre szakosodott cég részére, ezzel viszont újabb költségeket veszünk a nyakunkba.

Hozamnövelő praktikák

Mindenkinek az a célja, hogy olyan befektetést válasszon, mellyel a lehetőségeihez mért legnagyobb hozamot érheti el. Aki ingatlanba fekteti a pénzét, lemond minden olyan haszonról, amit más befektetésekkel szerezhetett volna meg, ezért mindenképpen tájékozódjunk a lehetőségekről Szendrei Ádámnál.

Aki már eldöntötte, hogy belevág az Airbnb lakáskiadásba, az egy megfelelő adottságokkal rendelkező lakást válasszon, és a hirdetési felületeken igényes fotókkal, részletes leírással mutassa be azt az érdeklődők számára.

Megfelelő árazási módszerekkel mind a bevételeket, mind a várható költségeket tervezzük meg előre, de számítsunk rá, hogy nem várt események miatt újratervezésre is szükség lehet!