hirdetés

Izland lehet az első olyan ország a világon, ahol törvénnyel kötelezhetik a cégeket arra, hogy ne legyen különbség a nők és a férfiak bére között. Ez az igazi egyenjogúság és minden bizonnyal Izland lesz a nők példaképe.

 

noi-munkasokMár most is Izland az az ország, ahol a legkisebb a különbség a nők és a férfiak fizetései között, de most még ennél is tovább mennének. A parlament elé került egy olyan törvényjavaslat, ami arra kötelezné a vállalatokat, hogy szerezzenek be igazolást: nem tesznek különbséget a bérekben a dolgozóik neme alapján. Ugyanez a diszkriminációtilalom vonatkozna a vallási, etnikai, életkorbeli különbségekre is.

A törvény a legkisebb cégeket megkímélné a vizsgálattól, csak azokra a vállalatokra vonatkozna, ahol legalább 25-en dolgoznak. Ha minden a terv szerint alakul, akkor 2018-tól lehet érvényben az új szabályozás. A javaslatot nem csak a kormánypárt támogatja, ellenzékiek is jelezték már, hogy meg tudnák szavazni a mostani formájában.

Izlandon 17 százalékkal kevesebbet keresnek átlagosan a nők, mint a velük egy pozícióban lévő férfiak – az ország így is a legjobban áll a világon ezen a téren. Úgy tűnik, épp ezért nem elég nekik, hogy még mindig csak közelítenek egymáshoz a két nem bérei: tavaly ősszel már tartottak egy nagy tüntetést az egyenlő fizetésekért.