hirdetés

Amikor az egész napunk rohanásból áll, és szinte még arra sincs időnk, hogy leüljünk enni néhány falatot, akkor alighanem a vacsora lesz a napi főétkezés. Hiszen ekkor már végre otthon vagyunk, és kényelmesen tudunk étkezni.

 

Érthető, ha egy szendvicsnél többre vágyunk, de ne felejtsük el azt sem, hogy nem tanácsos lefekvés előtt túlságosan megterhelni a gyomrunkat, különben igencsak kellemetlen éjszakánk lehet. Nézzünk meg pár olyan ételt, amelyeket nem ajánlott vacsorára fogyasztani, mert nehezen emészthetőek.

Zsíros libahús és szardínia

Bár mindkét élelmiszer finom és egészséges, mégsem jó ötlet este beépíteni őket az étkezésbe. A zsírban és rostban gazdag fogások megemésztéséhez ugyanis jóval több időre van szükség, mint a magas víztartalmúak esetében. E két húsféle akár 6-7 órát is eltölthet a gyomorban, ami sokaknál egy komplett éjszakai alvás ideje. Ha tehát nyugodtan szeretnénk pihenni, inkább a nap korábbi részében fogyasszuk őket.

Aszalt gyümölcsök

Diétázók és egészséges életmódot folytatók előszeretettel választják őket a nassolás helyettesítésére. Napközben valóban jól esik csemegézni belőlük, de ha lehet, akkor este inkább kerüljük, mert a magas fruktóztartalom miatt az érzékenyebb emésztőrendszerrel rendelkezőknél fokozott gázképződést és puffadást okozhat. Márpedig ezek a tünetek meglehetősen meg tudják nehezíteni a pihenést, ami miatt fáradtan fogunk ébredni.

Hüvelyesek és gombák

A többi zöldséghez hasonlóan nagyon egészségesek, ám teli vannak rostokkal, amit az emberi szervezet nehezen bont le. Persze ez nem jelenti azt, hogy ki kell iktatnunk őket az étrendünkből, sőt: fogyasszuk őket rendszeresen, de inkább délben, egy Interfoodtól rendelt finom ebéd formájában, mint este, vacsorára.

Édességek

A csoki és a nassolnivalók többsége magas zsírtartalommal rendelkezik, ami miatt szintén nehezen emészthetőek. Bár általuk gyorsan energiához juthatunk, azonban sok időt töltenek a gyomorban, amivel akadályozhatják a nyugodt alvást.

Természetesen fontos leszögezni, hogy a fent felsoroltak nem mindenkire jellemzőek. Akiknek bármilyen emésztőrendszeri betegségük van, azoknak más, “könnyebb” ételek is problémát okozhatnak, valamint az egyes allergiák is felelősek lehetnek a kellemetlen tünetekért.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a jó vacsora nem tartalmaz magas zsír-, rost- és cukortartalmú ételeket, valamint a mennyiséggel sem érdemes túlzásba esni, ugyanis könnyen emészthető ételekkel is túl lehet terhelni a gyomrot.

Mindig csak annyit együnk, amennyivel már nem érezzük magunkat éhesnek, de ne várjuk meg, amíg jelentkezik a jól ismert “mindjárt kidurranok” érzés, ugyanis ebben az esetben szinte biztosan nehéz éjszakánk lesz. A magas víztartalmú zöldségekkel (pl. uborka, dinnye) is érdemes vigyázni, ha nem akarjuk éjszaka túl gyakran látogatni a mellékhelyiséget.