hirdetés

Megint kibabráltak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel, amelynek a vezetője Iványi Gábor. Bár a kormány tartozik nekik évek óta és közben Iványiék a NAV-nak tartoznak, de most újabb pénzhez nem jutnak hozzá. A kormány az egyháznak járó normatív támogatásból tartott vissza újabb 130 millió forintot. Így több mint ezer munkatársnak nem tudják kifizetni a teljes bérét.

Szegény embert még az ág is húzza, főleg, ha az őszintén kritizálja a jelenlegi kormányt. Iványi Gábor és egyházának a kálváriája újabb szintre lépett. Tényleg nehéz azt mondani minderre, hogy ez nem szándékos kitolás a Magyarországi Evangéliumi Tetsvérközösséggel szemben.

A NAV által engedélyezett halasztás ellenére ma újabb 130 millió forintot tartott vissza a magyar állam az intézményeink működtetése után járó normatívákból, így jelenleg nem tudunk teljes fizetést biztosítani a több mint ezer munkatársunknak. Pénzügyi nehézségeink miatt a legszegényebb társadalmi réteghez tartozó húszezer ellátottunk megsegítése is bizonytalanná vált – írja közleményében az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET).

A MET május elején adott arról hírt, hogy a Belügyminisztérium elutasította a köztartozásaik normatívából való levonása alóli mentességre vonatkozó kérelmüket. „A Belügyminisztérium (Pintér Sándor miniszter, Maruzsa Zoltán és Fülöp Attila államtitkárok) elzárkózása ellenére, a NAV-nál sikerült elérni, hogy intézményeink többségével kapcsolatban engedélyezze a köztartozások beszedése érdekében indított végrehajtási eljárások felfüggesztését.Ez azt jelenti, hogy miniszteri engedély hiányában is hozzájutunk a normatíva egy részéhez”, áll a közleményben.

Majd június 9-én, azaz a bérek kifizetésére vonatkozó törvényi határidő utolsó napján vált nyilvánvalóvá, hogy az oktatási és szociális intézményeiket június hónapban megillető normatívákból a kormányzat több mint 130 millió forintot visszatartott.

„Ebből több, mint 23 millió forintot a NAV által engedélyezett végrehajtás felfüggesztés ellenére vontak le, ezért annak visszaszerzése érdekében megtették a szükséges intézkedéseket”, olvasható a közleményben.

„Sajnos a levonások után fennmaradó, jelenleg rendelkezésünkre álló összeg nem elegendő munkatársaink bérének maradéktalan kifizetéséhez, ezért a mai napon mindenkinek csak a bér egy részét tudtuk kifizetni”.-közölte a MET.