hirdetés

Partvisnyéllel, majd mosdókagylóval támadt a fogvatartottakra egy elítélt. Majd a bv őröknek is nekiment, egyiknek egy üvegdarabbal akart életveszélyes sérülést okozni. A 28 éves férfi, más ügyben jogerős fegyházbüntetését töltötte amikor elborult az agya.

 

BV intézetA vádlott a vádbeli időben a Budapesti Fegyház és Börtönben töltötte egy korábbi ügy miatt jogerősen kiszabott több éves fegyházbüntetését.

A vád szerint 2016. november 28-án kora reggel a zárkája előtt egy partvisnyéllel rátámadt az ételt osztó fogvatartottakra. Miután rabtársai elvették tőle a partvisnyelet, a zárkájában elkezdte lerángatni a falra szerelt mosdókagylót, hogy azzal támadjon rájuk újra. A vele szemben intézkedő körlet-felügyelő az elítélteket elterelte a zárka ajtajától, miközben többször felszólította a vádlottat arra, hogy fejezze be az őrjöngést és rongálást, a vádlott azonban nem engedelmeskedett, végül leszakította a mosdókagylót.

Ezután a kb. 10-15 kg súlyú kerámia mosdókagylót fejmagasságban az ajtóban álló bv. őrmester felé dobta, ami azonban az őrt nem találta el, az még a levegőben az egyik elítélt felemelt kezébe ütközött, majd a földre esett és darabjaira tört. A vádlottat ezután az őrök megbilincselték.

 

Pár nappal később, 2016. december 31-én nappal a vádlott – korábbi agresszív magatartása, illetve orvosi vizsgálatok miatt – a bv. intézet egészségügyi várójában tartózkodott, amikor ismét agresszív lett, dühöngött és az ajtót rugdosta. Az őrök közül ketten – egyikük az általa korábban is megtámadott körlet-felügyelő – bementek a váróhelyiségbe. A férfi az őrök felszólítására az ajtónak háttal, arccal a szemközti fal felé fordult, mindkét kezét a falra támasztva.

Az őrök a vádlott takarása miatt nem látták, hogy az előtte lévő ablakot korábban betörte. Amikor a vádlott azt látta, hogy a hátulról közelítő őr kartávolságon belülre ért, felkapott egy tenyérnyi nagyságú üvegdarabot, hirtelen megfordult, és a kezében lévő üvegdarabbal kaszáló mozdulattal az őr nyaka felé vágott. Az üvegdarabra olyan erővel szorított rá, hogy közben a saját kezét is megvágta.

Az őr észlelte a támadást, és gyorsan reagált, hátralépett, aminek köszönhetően a vádlott az üvegdarabbal nem érte el a nyakát. A támadás alkalmas volt életveszélyt okozó sérülések okozására, az csak azért nem következett be, mert a sértettnek sikerült a támadás elől kitérnie.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette, valamint életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. Esetében a törvény szerint kiszabható fegyházbüntetés a húsz évet is meghaladhatja.