hirdetés

Megosztani az otthonodat egy cicával az egyik legjobb dolog az életben. Habár a macskák alapjában véve is tiszta állatok, hiszen nem véletlenül mosakodnak olyan gyakran, mégis fokozottan oda kell figyelni a higiéniára, ha egy fedél alatt élnek veled.

 

Nem szőrszálhasogatás: le a macskaszőrrel!

Ahogyan nekünk, embereknek is cserélődnek a hajszálaink, úgy a háziállatok bundája is folyamatos megújuláson megy keresztül. A régi szőrszálak kihullanak, helyettük pedig újak nőnek. Így jobb, ha beletörődsz abba, hogy nincs macskás otthon macskaszőr nélkül, kivéve persze akkor, ha esetleg teljesen csupasz szfinx cicát tartasz.

A kihullott szőrszálak pedig mindenfelé megtalálhatóak, amerre csak a macska megfordul. Ellenük védekezni csak egyféle módon, gyakori porszívózással lehet. Ahol cica is él a családban, ott bizony a porszívó mindennapos használati tárgy. Ha nincs kedved minden egyes nap alaposan feltakarítani az egész lakást, akkor célszerű beszerezned egy robotporszívót, ami elvégzi helyetted a munkát.

Azonban még így is lesz bőven dolgod, hiszen a macskaszőr nemcsak a padlón, hanem például a kanapén, ágyon, ablakpárkányon, asztalon is megjelenhet.

Tiszta alom, rendes ház

A macskáknál szerencsére a szobatisztaság nem okoz különösebb gondot, hiszen a legtöbbjük zokszó nélkül használja az alomtálcát. Ezért cserébe a gazdinak viszont nem szabad megfeledkeznie a cica illemhelyének tisztaságáról sem.

Az elhanyagolt alomtálca ugyanis nemcsak kellemetlen szagok forrása lehet. Ha a macska nem tartja elég higiénikusnak, akkor bizony nem is fogja használni, helyette a lakás egyéb pontjain könnyít magán.

Fontos, hogy olyan macskaalmot válassz, ami semlegesíti a szagokat és nem porzik. Hogy ezen belül az illatmentes vagy az illatosított, illetve a csomósodó vagy nem csomósodó változatot részesíti előnyben az állat, az már az egyéni preferenciák kérdése.

A Petguru weboldalon különféle macskaalom közül válogathatsz, bár jobb, ha beletörődsz, hogy a végső döntést úgyis a cicád hozza majd meg. Neked csak annyi a dolgod, hogy eltaláld az ízlését. Ha a választott almot előszeretettel használja, akkor sikerrel jártál.

Az almot szintén naponta kell takarítani, azaz egy kislapáttal kiszedni a szennyezett részeket, hetente egyszer pedig ajánlott az egészet kicserélni és a tálcát is alaposan kimosni. Ha az alomtálca elé egy kilépőszőnyeget is elhelyezel, akkor a cica nem hordja majd szét a szemcséket a lakásban.

Macskabarát textilek

A padlószőnyeg nem a legjobb választás egy olyan lakásban, ahol macska is él, hiszen nagyon könnyen beletapadnak a szőrszálak és az alom darabjai, emiatt nehéz tisztán tartani. Sokkal célszerűbb például a laminált parketta vagy a járólap, amit könnyű felporszívózni és felmosni.