hirdetés

Hogyan készül a humidor?
2019-10-17 15:15

Sokan, sokszor, sokféleképpen tették már fel ezt a kérdést, azzal együtt, hogy: vajon az mi? A humidorok mivoltát és titkait persze csupán a szakértők ismerik: a vén szivarosok. Tehát a humidor fontos része egy szivaros életének, sőt, már most eláruljuk, egyike a legfontosabb kiegészítőknek, amely néha még a ház legszebb díszévé is válhat.

 

Mi is akkor a humidor?

 

A humidorok olyan szekrények, dobozok, tárolók, amelyek feladata, hogy tökéletes körülmények között tartsák a férfiak legkedvesebb szivarjait.

 

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen hőmérséklet és páratartalom között tartjuk a szivarokat. Egy szivarnak a tökéletes hőmérséklet 20-22°C, a hozzátartozó legmegfelelőbb páratartalom pedig a 68-72% közötti.

 

Ezeknek a hasznos tárolóknak több fajtáját is meg tudjuk egymástól különböztetni, mindegyiket más-más célra fejlesztették ki. Számos cég készít humidorokat, amik mind-mind eltérő szempontok alapján dolgoznak. A különböző darabokban csupán két fontos dolog azonos: a feladatuk és az anyaguk.

 

Miből készül egy humidor?

 

A szivartárolók belseje spanyol cédrusfából készül. Azért használják csupán a belső elkészítéséhez, mert ez a fa típus egyébként túl puha lenne, a külső káros hatások ellen mint a például a karcolások. Nagyon kivételes esetekben készülnek csak a humidorok teljesen cédrusfából!

 

A cédrusfának összesen 12 fajtáját tudjuk megkülönböztetni, Ausztráliában, Amerikában és Ázsiában találkozhatunk velük. Azért ebből az örökzöld fából készítik a humidorok belsejét, mert egy humidor bélésének rövidrostúnak és porózuknak kell lennie, így képes csupán elbírni a környezete és a humidor belső páratartalmával is. Emellett pedig van egy kevésbé hasznos, de annál tetszetősebb tulajdonsága is: különleges, kellemes illata van, amelyet a benne tárolt szivarok könnyedén magukba szívnak, ezzel kapva egy enyhe plusz aromát, amelyet a szivarosok különösen kedvelnek.

 

Mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő darabot!

 

A humidorokat – ahogyan már említettük – különböző szempontok szerint készítik a cégek. Abban persze mind egyetért, hogy különböző méreteket kell legyártani a szivartárolókból. Nem mindegy ugyanis, hogy hány szivart szeretnénk elhelyezni benne. Vannak például olyan darabok is, amelyeket kifejezetten kisebb mennyiségű szivar tárolására terveztek, és olyan is, amely akár a könyvespolc mellett is gyönyörűen mutat.

 

Előbb említett humidor az utazó humidor, amely kb. 5-20 szál szivar tárolására alkalmas. A legnagyobb mind közül a humidor szekrény. Ebbe rengeteg különböző szivar elfér, üvegfalának köszönhetően pedig minden barát irigykedve tekintheti meg a nagy szivaros különleges gyűjteményét, mikor vendégségbe érkeznek.

 

A két szélsőséges méret között találhatóak a személyi és asztali humidorok. Ha hosszabb üzleti útra indulunk, érdemes egy személyi humidorral indulni, ebbe ugyanis 20-50 szál fér el, míg otthonra az eggyel nagyobb asztali változat alkalmas, ebbe kb. 100 szál fér el.