hirdetés

Az életünk folyamatos változásból áll, amely nem csak a körülöttünk lévő világra érvényes, hanem saját magunkra is. Megszületünk, először gyermekké, majd kislányból felnőtt nővé válunk, aztán szép lassan megöregszünk. Ennek a természetes folyamatnak része a klimax is, mely a legtöbb hölgynél nagyjából 40-50 éves kor körül következik be.

 

Ez az időszak egyes nőknek semmiféle fennakadást nem okoz, míg mások szenvednek az általa okozott tünetektől. Azonban fontos kiemelnünk azt, hogy a változókor nem betegség! Ne kezeld tehát úgy, mint egy kóros állapotot, amelyből ki kell gyógyulni, hanem fogadd el, hogy életed egy új szakaszba lép. Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ne csökkenthetnéd a vele járó kellemetlenségeket. Ehhez adunk most pár tippet.

Életmódbeli változtatások

Ebben a korban fokozatos lassul az anyagcsere, és változnak a hormonok szintjei is. Ez pedig nem ritkán testsúlygyarapodással, csontritkulással, szív- és érrendszeri megbetegedésekkel jár. A rendszeres mozgás viszont nagyon sokat segíthet az egészség megőrzésében. Ráadásul nem csak a testünkre lesz kedvező hatással, hanem javítja a közérzetet, és stresszűző hatással is bír.

A legjobb, ha kombinálva végzel izomerősítő, állóképesség-növelő és nyújtó, relaxációs gyakorlatokat is. Ha pedig valami igazán különlegesre vágysz, próbáld ki a Lung Jong nevű tibeti jógát.

Gyógyhatású szerek

Egyes növények tartalmaznak természetes ösztrogéneket, melyek segítenek normalizálni a szervezetben a csökkenő ösztrogénszintet, ami a változókor természetes velejárója és a tünetek fő okozója.

A Myrobalan által forgalmazott Feminess kapszula egy speciális készítmény, ami 18 különböző gyógynövényt tartalmaz, amelyek egyszerre, egymást hatását felerősítve segítenek enyhíteni a változókor tüneteit.

Bár létezik mesterséges hormonterápia is, ez azonban azért nem ajánlott, mert később súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

Tudatos táplálkozás

Az egészséges étrend ugyan minden életszakaszban fontos, a klimax idején azonban még lényegesebb, hogy ügyelj tested vitamin- és ásványianyag-szükségletére, valamint, hogy az étkezéseid alkalmazkodjanak a megváltozott anyagcseréhez. Mint már említettük, bizonyos növények tartalmaznak úgynevezett fitoösztrogéneket, melyek hormonszerű hatással bírnak. Ezért fontos, hogy sokat fogyassz az alábbiakból:

  • Gyümölcsök: dinnye, gránátalma, szilva
  • Olajos magvak, gabonák, lenmag
  • Csírák: vöröshere, szója, lucerna
  • Zöldségek: cukkini, brokkoli, karfiol
  • Hüvelyesek: borsó, lencse, bab

 

Terápiás kezelések

A tibeti gyógyászat természetesen nem csak belsőleg alkalmazható gyógynövényes készítményekből áll, hanem külsőleges módszerekkel is képes enyhíteni a panaszokat. A mongol moxa és a tibeti masszázs is hatásosan csillapítja a változókori tüneteket. Amennyiben képzett szakemberre bízod magad, hamar érezni fogod a változást.