hirdetés

Üzletszerűen elkövetett csalás miatt emeltek vádat azzal a 36 éves domonyi férfival szemben, aki 2012. év első felében fedezet nélküli hitel hamis ígéretével 41 embert csapott be.

person handcuffedA vádlott 2012 februárjában az interneten, több apróhirdetési oldalon fedezet nélküli, gyors személyi, banki hitelt ígért akár bár listás személyek részére is.

A férfinak valójában az volt a célja, hogy a hirdetésre jelentkezőktől a hitelközvetítés látszatát keltve pénzt szerezzen. A vádlott a hirdetésére jelentkezőknek azt állította, hogy a hitelt folyósító pénzintézet felé a fizetési képesség és a törlesztési hajlandóság bizonyítására 1-2 havi törlesztőrészletet a hitel folyósítása előtt ki kell fizetni, amelyet a saját folyószámlájára utaltatott.

A férfi több esetben, hogy a hitelközvetítés látszatát fenntartsa a sértetteknek egy külföldi pénzügyi intézmény nevét, fejlécét tartalmazó valótlan tartalmú okiratokat is küldött, pedig semmilyen intézménynek nem volt az alkalmazottja. Cselekményével az egyes sértettek részére 15 ezer forinttól 104 ezer forintig terjedő kárt okozott, összesen 1,7 millió forint értékben.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a férfit 10 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalással, 31 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalással, valamint 6 rendbeli hamis magánokirat felhasználásával vádolja. 4 és fél év börtönre számíthat.

A járási ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönt kért, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, kötelezze őt a polgári jogi igényt bejelentő sértettek kárának megtérítésére, 350 forint erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült több, mint 110 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is – tájékoztatott Dr. Veress Gabriella főügyész.