hirdetés

Megrázott az áram egy kislányt az egyik budapesti óvodában, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állítja bíróság elé az óvodaüzelemtetőt, aki természetesen mindent tagad. Az eset 2017-ben történt és pont kerülhet az ügy végére.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője a fura ovis esettel kapcsolatosan közölte, hogy a vádlott nő nem ismerte el a felelősségét, és panaszt tett a gyanúsítás ellen is.

A vádirat szerint az óvodának a hagyományos falak helyett üvegfalai voltak, így a helyiségekben a hűtő-fűtő berendezéseket – a gyári kialakítással szemben nem a falon vagy az álmennyezeten, hanem – a fal előtt, a földön kellett elhelyezni, emiatt azok villamos csatlakozása nyitott, hozzáférhető volt. Az óvodát üzemeltető nő kapott ugyan észrevételeket a szakemberektől, hogy a készülékeket burkolni szükséges, ezeket azonban figyelmen kívül hagyta. A kivitelező árajánlatot is adott a szükséges faburkolásra, de a nő ezt nem fogadta el, és a biztonságos használatot szolgáló burkolást mástól sem rendelte meg.

Számunkra érthetetlen, hogy egy óvodát ellenőrző hatóságoknak miért nem tűnt fel, hogy bizony itt a villamoscsatldkozókkal, konnektorokkal, bizony komoly baj van ! Hogy kaphatott így az intézmény működési engedélyt ?

De térjünk vissza a fura esetre. Annak ellenére, hogy az óvodai dolgozók dobozokkal, párnákkal és székekkel igyekeztek megakadályozni, hogy a gyerekek a nyitott villamos csatlakozású hűtő-fűtő gépek mögé kerülhessenek, ők – az óvónők figyelemfelhívása ellenére – időnként mégis bebújtak a készülékek mögé, vagy bedobálták oda oda a játékaikat. De ez várható is egy óvodában, hisz a gyerekek kíváncsiak.

Végül 2017 májusában egy kislány bebújt az egyik hűtő-fűtő készülék mögé, ott hozzáért a burkolatlan csatlakozóhoz, aminek következtében nyolc napon túli sérüléseket okozó áramütés szenvedett.

Az ügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kért a nőre foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt és az óvott üzemeltető nő számíthat is valamivel ítéletre majd, mert bizony, ha igazak a vádiratban foglaltak, hogy az elektromos kapcsolók, aljzatok nem lettek védve a gyerekektől, akkor az ilyen ne vezessen se évit, se bölcsit, max autót.

Az, hogy ez az ügy miért tartott több mint hat évig nem tudni. Első ránézésre nem tűnik bonyolultnak ez az ügy, így a hat év is picit hosszúnak tűnik, de a vádlott óvodát üzemeltető nő mindennek persze csak örülhet titkon, mert az időmúlás jelentős enyhítő körülmény a bíróságon.