hirdetés

A kétszeres olimpiai bajnok Gyulay Zsoltot választották a Magyar Olimpiai Bizottság új elnökévé.
A MOB-közgyűlésen a szavazásra jogosult ötvenhét tag közül negyvennyolcan voltak jelen, akik közül harmincnégyen szavaztak Gyulayra, tizennégyen pedig a másik jelöltre, az olimpikon, többszörös magyar bajnok vitorlázó Hajdu Balázsra.

 

Az 57 éves, kajakosként kétszeres olimpiai, hatszoros világbajnok Gyulay jelenleg a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, és a közgyűlés előtt azt mondta, nem fogja feladni eddigi munkáját.

Mint ismeretes Kulcsár Krisztián lemondása után új elnököt választ a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése – a két jelöltet, Gyulay Zsoltot és dr. Hajdu Balázst faggattuk céljaikról.

Gyulay a MOB élén Kulcsár Krisztiánt váltja, akitől a közgyűlés december 30-án megvonta a bizalmat, ezért a korábbi világbajnok párbajtőröző 2022. január 31-i hatállyal lemondott tisztségéről. Gyulay február elsejétől láthatja el MOB-elnöki feladatait.

„Az olimpiai család vezetése nagyon nehéz, nem lehet úgy vezetni, mint egy multinacionális céget. Szeretni kell, tisztelni, a »gyermekekkel« egyformán bánni minden tagjával, ezért is nagyon nehéz ebben a helyzetben jó vezetőnek lenni. Ezt pontosan tudom, hiszen három lányom van, ebben is követtem Schmitt Pált, de én erre vállalkozom Párizsig.
Bízom benne, hogy amit meghirdettünk, vagyis a kétszáz magyar kvóta Párizsra és a kétszázadik magyar olimpiai arany megszerzése 2030-ig elérhetővé válik – mondta az új elnök.

Gyulay azt sem titkolta , hogy a médiaérdeklődést most nagyobbnak érzékeli, mint amikor olimpiát nyert Szöulban.

„Az elmúlt hetek megterhelők voltak, de ilyenkor az embernek ki kell lépnie a komfortzónájából. Ugyanakkor ki kell emelnem, amit Hajdu Balázsnak is elmondtam, hogy nagyon jót tett az egész olimpiai mozgalomnak az, amilyen nemes versenyre késztettük egymást” – értékelt az új elnök.

Hozzátette, ha valaki egy ilyen pozícióba kerül, mint a MOB elnöki posztja, akkor megpróbálja abból a maximumot kihozni.

„Egyértelmű, hogy egy jól működő olimpiai bizottságot szeretnék vezetni, ehhez az első lépés a pekingi téli olimpia után nekiállni az új alapszabálynak. Jelen pillanatban ugyanis egy csonka közgyűlése van a MOB-nak, hiányoznak többek között a klubok, a sporttudomány, vagy az Olimpiai Bajnokok Klubjának és a Sportegyesületek Országos Szövetségének képviselői. Úgy érzem, hogy őket nem lehet kihagyni, és a lefolytatott egyeztetések alapján erre nagy igény is van” – mondta Gyulay Zsolt, és jelezte, mindenképpen fel akarja keresni a jövőben Hajdu Balázst, akinek szerinte nagyon jó és használható gondolatai voltak.

Az új MOB-elnök elárulta: hogy ha minden rendben megy, akkor kedden indul Pekingbe, a február negyedikén kezdődő téli olimpiára.

( Horváth Sz.)