hirdetés

Győzött a természet
2020-09-27 13:32

Maradnak a fák a Hajógyári-szigeten. Mindez köszönhető a WWF a fakivágások ellen indított petíciójának is, amit 10 000 magánszemély írta alá néhány nap alatt. Győzött a természet.

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2020. szeptember 23-án visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét és az engedélyezési eljárást is megszüntette – írja a Facebook oldalán a Természetvédelmi Világalap.

A területen egy olyan gát megépítése állt, amely tönkretette volna a sziget őshonos ligeterdőit. Ráadásul fejlesztési terv híján azt sem lehetett tudni, hogy maga a gát pontosan mit védett volna. Mint a Pest Megyei Kormányhivatal a döntésről szóló határozatban leírja, a környezeti hatásvizsgálati eljárás megszüntetésének indoka a meghatalmazott által benyújtott, az eljárás megszüntetésére vonatkozó kérelem.

A WWF információinak megfelelően az Országos Vízügyi Főigazgatóság meghatalmazásából eljáró, a kérelmet benyújtó VIZITERV Environ Kft. maga kérte a hatásvizsgálati eljárás megszüntetését. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egyébként szintén azt írta a Facebookon tegnapelőtt, hogy nem lesz építkezés és fakivágás a szigeten.

A WWF Hungary leírta azt is, hogy pár nap alatt 10 000 magánszemély írta alá a petíciót. A környezetvédő szervezet így fogalmazott a posztban:

„Ez az ügy újra megmutatta, mennyit számít a közösség ereje. Köszönjük mindenkinek, aki aláírásával hozzájárult a sziget természeti értékeinek megóvásához!”

(ajtai)