hirdetés

Elkapták a magyar-ukrán határnál Federico Martin Aramburu volt argentin rögbisztár gyilkosát, aki Franciaországból próbált meg Ukrajnába menekülni. A sportoló gyilkosa önkéntesnek akart jelentkezni az ukrán seregbe. A párizsi ügyészség megerősítette az értesülést. Az őrizetbe vett francia a szélsőjobbos francia GUD mozgalom oszlopos tagja.

 

A záhonyi határnál, európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe az emberölés miatt körözött, 27 éves francia állampolgárt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrök – olvasható a rendőrségi közleményben.

A férfi a rendőröknek azt mondta, katonai múlttal rendelkezik, és harcolni utazott volna Ukrajnába. A rendőrök a férfi autójából három kést foglaltak le, emiatt közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel visszaélés szabálysértés elkövetése miatt eljárást kezdeményeztek vele szemben. A rendőrség a továbbiakban felveszi a kapcsolatot a körözést kibocsátó francia hatósággal.

A szabolcsi rendőrség sajtóosztálya közölte, hogy a férfit a rendőrök március 22-én 20 óra 5 perckor fogták el, amikor személygépkocsival –amelyben egyedül utazott- kilépésre jelentkezett a záhonyi közúti határátkelőhelyen. Az elfogatóparancs alapján a francia férfi átadási őrizetben van, a rendőrség az elfogásától számított 72 órán belül a további eljárás lefolytatására illetékes bíróság elé állítja.

A Le Monde információi szerint a 42 éves Federico Martin Aramburu Párizs Saint-Germain negyedében, egy szórakozóhelyen vacsorázott a barátaival szombat este, amikor heves vitába keveredett egy társasággal, a kidobók választották szét őket.

A Le Monde rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy miután távoztak a helyről, a társaság egy autóval tért vissza, több lövést is leadtak, amelyek eltalálták a volt rögbijátékost, aki a helyszínen meghalt. A francia lap a gyanúsítottak között megemlíti a francia szélsőjobboldali mozgalom, a GUD egyik tagját is, aki korábban katona volt.

Federico Martin Aramburu huszonkétszeres válogatott rögbijátékos volt, főleg középpályásként és szélsőként játszott, egyik legnagyobb sikerét a 2007-es franciaországi világkupán érte el. Visszavonulása után Biarritzban élt, és egy turisztikai cégnél dolgozott.

(Csákány)