hirdetés

A Vatikán történetének legnagyobb reformembere számos változtatást eszközölt – teljesen másképp él, mint elődei. Meg sem lepődünk, hogy a karácsonyt is megújította.

Ferenc-washington2Ferenc pápa legújabb terve, hogy újrafordíttatná a Miatyánkot – na jó, ez az egyik legmeglepőbb lépése, de eddig is csinált már olyat, amitől mindenkinek tátva maradt a szája. Nemrég leforgatta az első játékfilmet a Vatikánban, amiben ő is szerepel.
Újdonságaival, változtatásaival sok keresztény nem ért egyet, eretnek tanítással is vádolták már, de ő ezek után sem állt be a sorba. Nem is csodálkozunk, hogy a karácsonyt is megújítaná.

2013-ban, amikor megválasztották, rögtön változtatott néhány rég bevett szokáson. Elődei karácsonykor az Urbi et Orbi áldáskor számos nyelven köszöntötték a híveket, ő azonban ezt nem tartotta fontosnak: csak latinul mondta el az áldást, amivel nagy megrökönyödést keltett. A karácsonyi misét is megváltoztatta, a megszokott dalok helyett Mozart-művet illesztett az ünnepi szertartásba, felrúgva ezzel egy sok évszázados szabályt. Lehet ellene is érvelni, de nem érdemes, hiszen Ferenc pápa az egyik legkúlabb pápa.