hirdetés

A kirakó a gyerekek egyik kedvenc játéka, amely sok képességet fejleszt, türelemre és kitartásra nevel. Azonban ezekre a jó tulajdonságokra később is nagy szükség van, ezért nem csoda, hogy sok, felnőtteknek szóló puzzle is kapható a boltokban. De tényleg megnyugtat a kirakózás?

 

A kirakózás fejlesztő hatása

A kirakó igen közkedvelt játék a gyerekek körében, hiszen remek szórakozást nyújt, alkotásra késztet. Emellett fejleszti a kézügyességet, javítja a szem-kéz koordinációt. Mi, felnőttek azt is tudjuk, hogy kitartásra, türelemre is nevel, mivel egy-egy puzzle elkészítése sok időt is igénybe vehet.

Persze nem mindegy az sem, hány darabból áll a kirakó: mindig az életkornak megfelelőt kell választani! Igen bőséges a kínálat a Compaya társasjátékbolt weboldalán, ahol közel 700-féle puzzle található. Téma, kiadó, típus, életkor szerint is lehet szűkíteni a keresést, így bizonyára mindenki megtalálja a neki tetszőt.

A kirakózás szerelmesei jól tudják, hogy nem mindegy, mennyire nehéz a feladvány. Egy kisgyerekkel meg is szerettethető így a tevékenység, de el is tudjuk tántorítani őt a puzzle játéktól, ha túl bonyolultnak találja.

Gyerekeknek érdemes mesés témakörből választani kezdetben: Disney, Harry Potter és Hello, Kitty témájú kirakók is vannak a Compayánál. Egy-egy részlet összeállítása során a szókincs is fejleszthető, a kommunikációs készségek is javíthatók.

A kirakózás megnyugtat

Felnőttek számára nem elsősorban a képességfejlesztés érdekében kínálnak kirakót a gyártók. Itt már nagyobb hangsúlyt kap a szórakozás. Kirakózni lehet egyedül, de barátokkal, családdal is. Kellemes tevékenység ez, ami közben alkalom nyílik beszélgetésre, sztorizgatásra.

Ha egyedül állunk neki a kirakásnak, akkor is kikapcsolódhatunk. Nem ritka, hogy valaki stresszkezelés céljából vesz elő egy puzzle-t, vagy gondolkodásra, összegzésre használja az időt, miközben készül a kép.

A kirakózás megnyugtató hatásáról többen is beszámoltak: ilyenkor a jobb agyfélteke kap szerepet, a képi gondolkodás kerül előtérbe. A bal agyféltekés megoldások helyett kreatív, váratlan ötletek is felbukkanhatnak bennünk a játék során, ezért szeret oly sok felnőtt is kirakózni, mikor élete nagy kérdéseire keresi a választ.

Az idegesítő kirakók

Persze olykor az is előfordul, hogy a kirakózás nem megnyugtat, hanem felidegesít. Léteznek ugyanis olyan puzzle-ök, amelyek darabjai szinte teljesen egyformák. Első ránézésre úgy tűnik, lehetetlen küldetésre vállalkozik az, aki megpróbál ezekből képet összeállítani.

Erre jó példák az alábbi, a Compaya társasjátékboltban is kapható, 1000 darabos, piatnikos kirakók: Gyógynövények és fűszerek, Magkeverék, Dugók, Hangjegyek, Manhattan 6. sugárút. Ezek valóban feladják a leckét! Képesek kihozni az embert a sodrából!

De azért tudjuk jól, hogy ez csak átmeneti tehetetlenség: előbb-utóbb újra neki fogunk állni a kirakónak, hiszen az mégiscsak jó érzés, ha elkészül a remekmű. Büszkék leszünk majd magunkra.