hirdetés

Évente több mint kétszázezer nőt bántalmaznak. A családon belüli erőszak elleni küzdelem nem könnyű, mert a sértettek félnek. Sok esetben pedig a rendőrség sem veszi ezeket a családon belüli erőszakos eseményeket komolyan, bár sokat javult a hivatalos szervek hozzá állása. Arról sajnos nincs adat, hogy a bántalmazott férfiak száma mekkora lehet, mert sajnos ilyenek is vannak.

 

Kedden tíz éve, 2009. október 1-jén lépett hatályba a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvény, azonban jelenleg sem a törvény betűje, sem a távoltartás gyakorlata nem alkalmas arra, hogy hatékony, szakszerű védelmet nyújtson az áldozatok számára, írja a NANE Egyesület a Facebook-oldalán.

Az egyesület reprezentatív kutatási adataiból kiderül, hogy Magyarországon jelenleg több mint 223 ezer nő él olyan kapcsolatban, ahol partnere fizikailag és/vagy szexuálisan bántalmazza. Ehhez képest évente körülbelül két-háromezer ideiglenes megelőző távoltartással és megelőző távoltartással kapcsolatos ügy van.

Mint írták, az eleve kirívóan alacsony ügyszám az elmúlt öt évben még tovább csökkent. A rendőrség által elrendelt ideiglenes megelőző távoltartások száma például 2014-ben 1792-volt, 2018-ban pedig már csak 1050.

A NANE szerint ezért a családon belüli erőszakkal szembeni fellépés terén a távoltartás önmagában nem elég: csak egy szélesebb körű, átfogó, szakszerű állami fellépés részeként tud hatékonyan működni.

Ugyanakkor elengedhetetlen a jogintézmény javítása, különös tekintettel a radikálisan csökkenő ügyszám tendenciájára, mely azzal fenyeget, hogy a távoltartás jogintézménye teljesen kikopik a magyar jogalkalmazási rendszerből, ezzel is védelem nélkül hagyva a párkapcsolati, családon belüli erőszak áldozatait.

Sajnos a családon belüli erőszakos ügyeknél nincs olyan adat, hogy hány esetben volt férfi a bántalmazott. Erre is egyre több a példa de adat egyik hiavatl sem tudott szolgáltatni. Az ugyanis tévhit, hogy csak a nők a sértettek a családon belüli erőszakos ügyeknél.