hirdetés

Erdogan örülhet, mert kiadhatja Amerika egyik legnagyobb politikai ellenfelét Fethullah Gülent.  Amerikai sajtóértesülések szerint a Trump-kormányzat az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő török hitszónok, Fethullah Gülen kiutasítását fontolgatja. Bár ezt Trump elnök ma cáfolta.

 

fethullah-gulenElsőként az NBC televízió jelentette – még csütörtökön este – két meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva, hogy az amerikai kormányzat tisztségviselői felkérték az illetékes hatóságokat, vizsgálják meg Fethullah Gülen kiutasításának jogi lehetőségeit. A New York magazin szerint a Trump adminisztráció ezen lépéssel akarja elérni Törökországnál, hogy ne gyakorljon nyomást Rijadra a szaúdi újságíró Jamal Khashoggi isztambuli kivégzése ügyében.

 

A sajtóértesülések szerint az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda azaz  az FBI  arra kapott utasítást, hogy vizsgálja meg a Gülen kiutasítására vonatkozó török kérést, a belbiztonsági tárcát pedig arra kérték fel, hogy adjon részletes információkat Gülen amerikai tartózkodásának jogi hátteréről.

 

Erdogan legnagyobb politikai riválisa , a török hitszónok 1990 óta él önkéntes száműzetésben Pennsylvania egyik kisvárosában. Annak idején orvosi kezelésre érkezett az Egyesült Államokba, majd mivel megromlott viszonya Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török államfővel, úgy döntött, nem tér vissza hazájába. A török hatóságok többször kérelmezték kiadatását, a legutóbb a 2016 nyarán történt puccskísérlet után, amikor Gülent és hálózatát sejtették a katonai felkelés és puccs háttérben. Az idős hitszónok mindig következetesen cáfolta ezt a feltételezést.0

 

A minisztériumok, továbbá a külügyi tárca nem kívánja kommentálni az értesüléseket, és a Gülent képviselő ügyvéd is elhárította a megszólalást az ügyben.

 

Az NBC szerint török tisztségviselők egyértelművé tették az október 17-én Ankarában Erodgan elnökkel tárgyaló Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek, hogy Törökország Gülen kiadatási ügyének felülvizsgálatát várja Washingtontól.