hirdetés

A NATO bővítése toporog. A török álláspont szerint Svédország megtűri, sőt támogatta a sok országban terrorszervezetnek számító PKK tagjait saját területén így Erdogan  egyelőre betart a NATO-nak és nem lesz bővítés.

Törökország fenntartja álláspontját Svédország NATO-csatlakozásáról, mert Stockholm idekapcsolódó eddigi törvényalkotási lépéseit nem tartja elegendőnek a svéd tagság támogatásához. Ezt Recep Tayyip Erdogan török elnök szögezte le Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetésén, amelyet az Anadolu török hírügynökség ismertetett hétfőn az elnöki kommunikációs igazgatóság közleménye alapján.

Erdogan szerint „Törökország fenntartja konstruktív álláspontját Svédország tagságával kapcsolatban, de a törvénymódosítások értelmetlenek mindaddig, amíg a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a szíriai kurd szervezetek (PYD/YPG) támogatói szabadon szerveznek tüntetéseket ebben az országban”.

A török álláspont szerint Svédország megtűri, sőt támogatta a sok országban terrorszervezetnek számító PKK tagjait saját területén, és a NATO-hoz való csatlakozás előtt olyan lépéseket kell tennie, amelyekkel bizonyítja, hogy ezen változtatni kíván.

Tobias Billström svéd külügyminiszter a múlt héten kijelentette, hogy a török parlamentnek meg kell kezdenie Svédország csatlakozási kérelmének ratifikálását, mert Stockholm eleget tett az Ankarával kötött megállapodásban vállalt kötelezettségeinek azzal, hogy nemrégiben új törvényt fogadott el, amellyel megnehezíti a terrorcsoportok finanszírozását vagy támogatását.

Jens Stoltenberg hétfőn bejelentette: Svédország és Törökország Brüsszelben magas szintű találkozón fog tárgyalni a témáról még a NATO bő két hét múlva esedékes vilniusi csúcstalálkozója előtt. „A találkozón a külügyminiszterek, a hírszerző szolgálatok vezetői, valamint nemzetbiztonsági tanácsadók vesznek majd részt. A cél, hogy haladást érjenek el Svédország NATO-csatlakozásának befejezésében” – nyilatkozott a NATÓ-főtitkár újságíróknak vilniusi látogatása során.