hirdetés

Még élt a szaúdi újságíró, amikor a főkonzulátuson elkezdték kínzói és gyilkosai feldarabolni. A szaúdi trónörököst élesen kritizáló Jamal Khashoggi csak az esküvőjéhez szükséges papírokért ment az isztambuli konzulátusra. A brutális rémtettről felvételek is készültek. A szaúdi főkonzul váratlanul már Rijadba utazott s aligha tér vissza Törökországba.   

 

szaúdi eltűnt újságíróMegkínozták és kegyetlenül meggyilkolták Jamal Khashoggi szaúdi ellenzéki újságírót, miután október 2-án belépett Isztambulban a szaúdi főkonzulátus ajtaján – írta szerdán a Yeni Safak című, kormányközeli török napilap egy, a külképviseleten készült hangfelvételre hivatkozva.

Az újság közölte: Khashoggit, aki csak a tervezett házasságkötéséhez szükséges papírjait ment intézni a főkonzulátusra, a jelenlévők vallatni kezdték. Faggatása közben kitépték a körmeit, majd feldarabolták, sőt, a fejét is levágták – ismertette a Yeni Safak.

A lap beszámolója szerint a hangfelvételen kivehető, ahogy a szaúdi főkonzul a végrehajtóknak azt mondja: „kint csináljátok ezt, bajba kerülök miattatok”. „Ha Szaúd-Arábiába visszatérve még élni akarsz, hallgass!” – hangzik a válasz a felvételen.

A török hatóságok szerint a gyilkosság végrehajtásáért egy Szaúd-Arábiából október 2-án hajnalban Isztambulba érkezett, 15 fős szaúdi osztag, köztük egy igazságügyi orvosszakértő felelt.

A Yeni Safakkal ellentétben a Middle East Eye című, közel-keleti ügyekkel foglalkozó portál – szintén török hatósági forrásokra hivatkozva – azt írta: szó sem volt kihallgatásról, Khashoggi meggyilkolása volt a cél, és a csoporttal utazó törvényszéki orvos már akkor nekilátott az újságíró feldarabolásának, amikor Jamal Khashoggi még életben volt, és az egész borzalom hét percig tartott.

A lap úgy tudja, a Sabah című török lap birtokában van egy 3 perces részlet a török hatóságok felvételéből, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A szaúdi főkonzul kedd délután, helyi idő szerint 17 órakor egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult: hazarepült Rijádba. Nagehan Alci, a Habertürk tekintélyes török hírportál publicistája szerdán azt írta, a főkonzulnak csütörtökre szóló retúrjegye van, de fennáll a lehetőség, hogy nem tér vissza Isztambulba.

A török rendőrség – az előzetes közlésekkel szemben – kedd éjjel nem tudta elkezdeni a szaúdi főkonzul isztambuli rezidenciájának átvizsgálását, mivel a török–szaúdi nyomozócsoportból a szaúdi fél közölte, nem tud csatlakozni a művelethez.

Süleyman Soylu török belügyminiszter szerdán az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában közölte: a szaúdiak elfogadták a rezidencia átvizsgálásának igényét, de nem jelezték még végső hozzájárulásukat. Közös megegyezésre van szükség, jelenleg erre várunk – tette hozzá Soylu.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök felkérésére kedden Rijádban tanácskozott a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán trónörökössel, a szaúdi politika tényleges irányítójával. Pompeo szerdán Ankarába érkezett, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, valamint Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel is egyeztessen az ügyben.