hirdetés

87 éves korában meghalt Gálszécsy András, aki 1990 és 1992 között polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter, 1995 és 2011 között pedig a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt de ellátta az MNB biztonsági igazgatói feladatait is. Gálszécsyvel elveszítettünk egy igazi úri embert, aki sosem politizált csak végezte a feladatát, kiválóan.

 

A Belügyi Szemle oldalán megjelent életrajza szerint Gálszécsy András a Magyar Rendészettudományi Társaság kiemelkedő tagja volt. 1933-ban, módos családban született Szekszárdon. Édesapja rendőrtisztként szolgált, ezért az ötvenes években családjával együtt kitelepítették egy hortobágyi tanyára. Tehetségének, kitartásának és nem mellékesen eredményes kézilabdás teljesítményének köszönhetően diplomázhatott és 1981-től a Semmelweis Orvostudományi Egyetem gazdasági főigazgató helyettese lett, ahol bekapcsolódott a rendszerváltozás folyamatába. 1990 és 1992 között a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, majd 1995 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt.

Kormányzati tevékenysége idején belügyminiszteri, majd miniszterelnöki főtanácsadóként is működött. Egyik nyilatkozatában úgy fogalmazott: Egész életemben igyekezetem tisztességes hivatalnok lenni. Nincs hajlamom a politizálásra. Soha egyetlen állásra nem pályáztam, engem mindenhova hívtak.

Gálszécsy András fiatalkori sérelmeit soha nem rótta fel senkinek, életében és kiemelkedő pályafutása során a tisztesség, az együttműködő szándék és az ország javának szem előtt tartása jellemezte. 2018-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki és megjelent életrajzi könyve A birkahodálytól a Parlamentig címmel.

(Csákány Tibor )