hirdetés

John F. Kennedy hajdani amerikai elnök ötméteres mahagóni motorcsónakját az előzetesen várt összegnél jóval kevesebbért, 75 ezer dollárért mintegy 20 millió forintért árverezték el azon az aukción, ahol a Kennedy-korszakból származó tárgyakra lehetett licitálni.

“Restofus” kennedyA 1961 Century Resorter gyártmányú motorcsónakot a későbbi elnök apja, Joseph P. Kennedy nyerte egy templomi nyereményjátékban, majd hamarosan John F. Kennedy hajója lett, mivel testvérének, Robertnek már volt egy hasonló – olvasható a Guernsey’s közleményében. A motorcsónakot az elnök akkor használta, amikor otthon, a massachusettsi Hyannisban tartózkodott. Miután Kennedyt, az ország 35. elnökét 1963-ban meggyilkolták, a járművet testvére, Edward örökölte. Az aukciósház előzetesen 100-150 ezer dollárt várt érte, ám 75 ezernél megállt a licit.

Kennedy elnöknek a Fehér Házban használt, hátsérülése miatt speciális hintaszékéért 30 ezer dollárt fizetett egy vevő. Egy másik hintaszék, melyben Kennedy, majd halála után utóda, Lyndon B. Johnson is ringatózott, 10 ezer dollárért kelt el.

Jacqueline Kennedy first lady egy kék fürdőruhája 1800 dollárt, az elnök egy-egy úszónadrágja 3500, valamint 1800 dollárt ért.

Francis Gary Powers tartalék egyenruhájáért 2750 dollár volt a végső licit. A híres amerikai pilóta vezette Lockheed U-2 kémrepülőgépet a Szovjetunió felett lőtték le 1960-ban, ezzel vette kezdetét a hidegháború egyik fordulópontjának számító U-2 incidens. Az Egyesült Államok eleinte azzal magyarázkodott, hogy a repülő valójában az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy meteorológiai gépe volt, amely letért az útvonaláról, ám amikor kiderült, hogy Powers él és foglyul ejtették, kénytelenek voltak elismerni a kémkedést. Powers végül fogolycsere révén térhetett haza.