hirdetés

Fordulat az óbudai macskanyúzás ügyében. Hamis vád gyanúja miatt indított nyomozást az ügyészség az eset állítólagos szemtanúj ellen, akit legfőképp csak a nyomravezetői díj érdekelt.

megnyúzott macska 2Egy nyomravezetői díjra jelentkező bejelentő vallomása alapján a rendőrök állatkínzás miatt gyanúsítottként hallgattak ki két férfit, a későbbi nyomozás adatai és bizonyítékai azonban nem támasztották alá a bejelentő vallomását.

Ahogyan arról korábban mi is írtunk , 2017. augusztus 1-jén Budapesten, a III. kerületi Szomolnok utcában egy parkoló gépkocsi alatt egy nyúzott, még élő macskát találtak. Az állat a későbbiekben elpusztult, sérülései kapcsán pedig kezdetben felmerült, hogy emberek bántalmazták, ezért nyomozős indult.

Állatvédő civil szervezetek 100.000 forint összegű nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki az elkövetőkről információt szolgáltat. A nyomravezetői díj felajánlása után nem sokkal az állatvédők alapítványi bejelentő számán jelentkezett egy férfi, aki közölte, hogy tudja, kik a tettesek, majd a nyomravezetői díj felől érdeklődött.

Tanúkihallgatásán ezután részletes vallomást tett arról, hogy az általa ismert és konkrétan megnevezett két férfi az állatot miként bántalmazta.

A bejelentő vallomása alapján a rendőrök a két férfit gyanúsítottként hallgatták ki, akik azonban a bűncselekmény elkövetését tagadták.

A bejelentő vallomásában már az eljárás kezdetén is nagyfokú ellentmondások mutatkoztak, állításait pedig a későbbi nyomozás során beszerzett egyéb adatok sem támasztották alá. Ilyen bizonyíték az ügyben kirendelt igazságügyi állatorvos szakértő véleménye is. Ő megállapította, hogy a macska sérüléseit nagy valószínűséggel egy gépjármű ékszíja, vagy a motortérben lévő forgó alkatrésze okozta, az ember általi nyúzást kizárta – írja az ügyészség.

Ezen újabb bizonyítékok alapján az ügy két gyanúsítottját elengedték, a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.
A fentiek alapján a bűncselekményre, illetve az elkövetők konkrét személyére vonatkozó bejelentés kapcsán felmerült a hamis vád gyanúja, ezért a Budapesti Nyomozó Ügyészség ennek vizsgálatára nyomozást rendelt el.