hirdetés

Brazíliában a malária ellenszerével próbálták kifejleszteni a vakcinát a koronavírus ellen de több embernél szívritmuszavar lépett fel, és ketten meghaltak. A malária elleni vakcina elbukott, pedig ebből van amúgy rengeteg mennyisége Magyarországnak.

 

Úgy tűnt, a malária elleni gyógyszer hatásos lehet a koronavírussal szemben is, ezért elindítottak egy kísérletet Brazíliában 440 emberrel. A klórkinin és a hidroxi-klorokin-szulfát hatását vizsgálták, kétféle dózist kaptak az alanyok, 600 mg-ot napi kétszer, illetve 400 mg-ot először napi kétszer majd egyszer – írja a Live Science.

Hamar több embernél szívritmuszavart tapasztaltak, kettőjüknél pedig olyan súlyos komplikációk léptek fel, hogy életüket vesztették.Haláluk előtt rendellenes pulzus, kamrai tachycardia lépett fel. Kiderült, hogy mindketten a nagyobb dózist kapták.

A kutatók elmondták, hogy a szívritmuszavart akár az azitromicin nevű antibiotikum is okozhatta, amit minden alany szedett a tesztelés előtt.

Az eset után leállították a nagyobb adaggal való kísérletezetést, a 400 mg-os dózissal tovább folytatják, mivel még több adatra van szűkség a kísérlet végeredményéhez.