hirdetés

Évente 14 millió embernél diagnosztizálnak rosszindulatú daganatos megbetegedést, ez a szám a becslések szerint 2030-ra a népesség növekedése és a kiváltó okok sokasodása miatt 21,7 millióra nőhet. Magyaroroszágon pedig egyre romlik a helyzet ezen a területen.

 

kórház usaMagyarországon is egyre többen küzdenek a rákkal. A Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke szerint a gyógyuláshoz vezető úton a betegeknek és a környezetüknek is meg kell változtatniuk a gondolkodásukat.

A nemzetközi adatok szerint minden évben 8,2 millióan halnak meg rákban a világon, 2030-ra 13 millió haláleset lesz ehhez a betegségcsoporthoz köthető. A rák leggyakoribb típusai a tüdő, a mell és emésztőszervi daganatos megbetegedések (vastagbél, végbél, gyomor).

Míg az OECD országok átlaga szerint évente ezer emberből ketten halnak meg daganatos megbetegedésben, addig Magyarországon ezer lakosból hárman nem élik túl a betegséget, ami a legmagasabb érték egész Európában. Ez az adat azért különösen lehangoló, mert Magyarországon a betegség a 65 évesnél fiatalabbakat is jelentősebben sújtja, vagyis míg hazánkban 100 ezer 65 évesnél fiatalabb közül 120-an halnak meg rákban, addig a tizenöt régebbi uniós tagállamban feleannyian (63-an). Ráadásul, a tendencia nálunk növekvő, míg Nyugat-Európában csökkenő.

Magyarországon az elmúlt 15 évben megduplázódott a tízezer lakosra jutó rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, ezért körülbelül 300 ezer rákbeteg magyar ember él ma közöttünk – mondta a Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke.

Dr. Szabó János szerint fontos kiemelni, hogy a rák nem csak a beteg, de a környezete, családja életére is jelentős hatással bír, felboríthatja a családi élet dinamikáját, átszabhatja az anyagi lehetőségeket. Ezért a gyógyuláshoz vezető úton a betegeknek és a környezetüknek is meg kell változtatniuk a gondolkodásukat. Nem egyedül kell szembenéznie a betegnek a rákkal, környezete és orvosai is mellette vannak. A környezetnek pedig a legjobb lehetőségeket kell megteremtenie a beteg gyógyulásának érdekében, ugyanakkor csak a beteg egyetértésével történhet minden.

Szeretni és szeretve lenni: egyszerűnek tűnő, mégis alapvető dolgok, amelyek erőt adnak egy komoly küzdelemben – fogalmazott Dr. Szabó János.

A globális és a nemzeti rákstratégiák mellett az egyén szintjén is fontos, hogy tegyünk a megelőzésért, illetve megtegyük a szükséges óvintézkedéseket. Dr. Szabó János kiemelte: a legfontosabb az egészséges életmód és táplálkozás mellett a rendszeres szűrés, hiszen a betegség korai diagnózisa jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit. A diagnózist pedig célszerű egy második orvosi véleménnyel megerősíteni.

A Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke arról is beszélt, hogy a daganatos megbetegedések oka sokszínű. Meghatározó lehet a genetika, de kialakulhat olyannál is, aki egészségesen él, és figyel az egészséges életmódra.  Szerinte a megelőzés érdekében az egész társadalomnak össze kell fognia, a törvényhozástól kezdve az egyén szintjéig.

A rák kialakulásának egyik rizikófaktora a dohányzás, ezt mellőzzük – ajánlja a szakember, hozzátéve, hogy meghatározó az is: mit eszünk, mennyit eszünk, mikor eszünk, mit iszunk, mennyit mozgunk rendszeresen és a friss a levegőn.

Én hiszek abban, hogy a lélek hat a testre, és a gyűlölet, a harag vagy a stresszkezelés kérdésével valamit kezdenünk kell az életünkben, különben olyan folyamatok indulnak el az immunrendszerük által, amelyek daganatos megbetegedéshez vezetnek. Tehát testileg, lelkileg és szellemileg kondícióban kell lennünk, figyelnünk magunkra – közölte a Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke.