hirdetés

Megugrott a koronavírus delta variánsával megfertőződött betegek száma. A fertőzöttek száma: 1072 a múlt pénteken közölt adatokhoz képest ez plusz 593 főt jelent. Meghalt 13 beteg. Lélegeztetőgépen pedig 45 honfitársunk van. Nem jó hírek ezek sajnos.

 

A halálos áldozatok száma: 13, amia múlt pénteken közölt adatokhoz képest plusz 8 fővel több. A héten tovább folytatódik az iskolai oltás, most kapják majd meg a második Pfizer-adagot azok a 12 év feletti diákok, akiket szüleik az intézményi oltási kampányra regisztráltak, és a tanév első hetében már megkapták az első dózist. Az iskolai oltást 48 ezer diák szülei kérvényezték.

Noha felívelőben van a fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek száma is, nem ez az egyetlen fertőző betegség, ami náthás-orrfolyós tüneteket okozhat ma: nemrég írtunk arról, hogy a legtöbb légúti tünetet egyelőre a nátha okozza, de azért nem árt elővigyázatosnak lenni, mert a tünetek gyakran mindkét betegségnél felbukkanhatnak, különösen gyerekeknél.

Világszerte egyre több helyen oltják már a 3 év felettieket is, és egy friss, a kínai Sinopharm-vakcináról készült kutatás eredményei szerint az oltás hatékony és biztonságos is a 3 és 18 év közöttiek körében az említett vakcina esetében.

Kis reménysugarat jelenthet a keleti vakcinákkal oltottak számára Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő kezdeményezése is. A politikus ugyanis állítása szerint írásban és személyesen is lobbizott az Európai Bizottságnál azért, hogy azok a magyarok is megkaphassák az európai Covid-igazolványt, akiket eredetileg keleti vakcinákkal oltottak be, de harmadik alkalommal egy európai engedéllyel bíró vakcinát kapnak. Ujhelyi most írásbeli választ kapott Ursula von der Leyentől.

Az Európai Bizottság elnöke ebben arról írt, hogy bár a keleti oltások elismerését tagállami hatáskörben hagyták, „a felvetett kérdést a Health Security Committee, vagyis az unió Egészségbiztonsági Bizottságában meg fogják vitatni a koordináció elősegítése érdekében”. Ez annyit jelent, hogy legalább majd beszélnek róla.

(cs)