hirdetés

Ismét leállhat a Fertő tavi nagy Mészáros Lőrinc féle giga építkezés. A Greenpeace szerint ugyanis az újra kiírt közbeszerzési eljárásban a korábbi környezetvédelmi és természetvédelmi engedélyeket is túllépte.

 

Ismét megtámadta a Greenpeace Magyarország Egyesület a Fertő tó környékére december 24-én meghirdetett közbeszerzési kiírást, az egyesület szerint ugyanis abban még a környezetvédelmi engedélyekben szereplő adatoknál is nagyobb méretek vannak megadva bizonyos elemekre – állítja a szervezet egy szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

Az egyesület arról ír, hogy a kiírásban olyan épületek is felbukkantak, melyekre állításuk szerint nincs engedélye az állami cégeknek, ezért a Greenpeace ismét megtámadta a közbeszerzési pályázatot, amely december 24-én jelent meg újra az uniós közbeszerzési közleményben.

Mint írják a közbeszerzési kiírás a megkérdőjelezhető módon kiadott környezet és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem felel meg.

Szerintük ugyanis az ebben megadott adatok ugyanis jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, mivel szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel.

A kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és mintegy 150 strandpavilon építésére pedig egyáltalán nincs engedélye az állami cégnek, legalábbis a Greenpeace állítása szerint.

Az egyesület ezért továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy állítsa le a szerintük „súlyosan jogsértő és természetpusztító beruházást”, amely ellen a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai is felszólaltak – olvasható a közleményben.

( Balu )