hirdetés

Egy 19 éves brit nőt egy év börtönre ítél a ciprusi bíróság, miután azt állította, júliusban egy 12 izraeli férfiből álló banda lekötözte, majd megerőszakolta a hotelszobájában a ciprusi Ayia Napán, írja a Sky News. Az eset már csak azért is izgalmas, mert pár napja dominikán gyanúsítottak meg két magyar férfit egy ötvenes éveiben járó nő megerőszakolása miatt. Igaz a feljelentést nem a nő tette, hanem a vőlegénye.

Vallomása szerint július 17-én, az állítólagos támadást megelőzően a szállodai szobájában tartózkodott az egyik izraeli férfival, akihez szerelmi szálak fűzték. Nem sokkal később csatlakoztak hozzájuk a férfi társai, akik ágyához kötözték, majd csoportosan megerőszakolták.

A Derbyshire-ből származó nő, aki éppen nyaralását töltötte a szigeten, tíz nappal a feljelentését követően vonta vissza a vádakat. Erre azonban, állítása szerint a ciprusi rendőrség kényszerítette azzal, hogy letartóztatással fenyegették, illetve megtagadták tőle az ügyvédhez való jogot. Ezt a rendőrök később tagadták.

Az október óta húzódó tárgyalás ítélethirdetésére január 7-én kerül sor. A bíróság nemi erőszak hamis vádja, a nyilvánosság félrevezetése miatt a maximális, egy év börtönre ítélheti a nőt, akit a vádak visszavonását követően augusztus végéig tartottak börtönben, majd óvadék ellenében engedtek szabadlábra. A szigetet azonban azóta sem hagyhatta el. 12 izraeli férfit, habár a nő feljelentését követően letartóztatták, a vádak visszavonása után szabadon is engedték, illetve a decemberi bírósági tárgyaláson sem kellett megjelenniük.

A Sky News szerint a bíró a nő vallomását „következetlennek” , ezért a bűnösségét is „kétségtelennek” tartotta, annak ellenére is, hogy a törvényszéki patológus azt állította, a nő sérülései „egyértelműen megegyeztek a nemi erőszak nyomaival” .
A 19 éves nőt védő ügyvédek, Michael Polak és Nicoletta Charalambidou a hétfői táragyalást követően a BBC-nek elmondták, a bírói döntés számos ponton támadható, elhibázott és sérti az alapvető emberi jogokat, ezért az ügyet a januári ítélethirdetést követően továbbviszik a ciprusi felső bírósághoz, és ha ott sem születik számukra elfogadható döntés, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Az eset most azért is izgalmas, mert Dominikán két magyar férfi van börtönben, egy idős nő megerőszakolása miatt. Mint az elsőként megírtuk a feljelentést nem az állítólagos sértett nő tette, hanem a vőlegénye. Ezt a kinti magyar gyanúsítottak üzenték meg az Esti Újságnak. Ráadásul csak másnap, ami picit életszerűtlen, hisz ha valakit baj ér, az azonnal jelzi a hatóságok felé, nem vár, meg alszik rá egy nagyot.