hirdetés

Folytatódik a Ryanair-Fidesz szócsata a repjegyekre kivetett extraadó miatt. A légitársaság vezetője szerint ritkítani fogják járataikat Budapestről és továbbra is fenntartja a közgazdaság-tudomány tökfejeknek című mondatát Nagy Márton miniszternek címezve. Eközben zajlik a fogyasztóvédelmi vizsgálat a cég ellen és biztos lesz valamilyen hiba majd.

 

Miközben zajlik idehaza a fogyasztóvédelmi vizsgálat a Ryanair múlt heti, különadó-áthárításos ügyében, megszólalt a témában a kormánypárt is, miután korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is határozottan elítélte a légitársaság gyakorlatát.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Telexnek adott válaszában úgy vélekedett, hogy helyes, hogy a kormány kivizsgálja a légitársaság lépését.

Emlékeztetett arra a kormánypárti politikus, hogy az „extraprofitadók” azt a célt szolgálják, hogy a háború miatt „extra nyereséget” elérő nagyvállalatokat vonja be a kormány a közteherviselésbe, ők fizessék meg a magasabb terheket, ne pedig a magyar emberek.

Nem háríthatják át a különadót – mondta Hollik István.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy a Ryanair a különadó miatti közteher-emelkedését nem akarja saját maga megoldani, pedig lenne miből, az „extra nyereségének” köszönhetően, hanem az ügyfelektől akarja azt beszedni. Szerinte ez morálisan sem helyes, az pedig, hogy jogilag helyes-e, egy fogyasztóvédelmi kérdés.

Arra a kérdésre, hogy mostantól megtiltják, hogy egy magáncég saját maga döntsön az árakról, Hollik István azt válaszolta: ebben az esetben ezt így kell csinálni.

„Van olyan szektor, ahol nem is tudja áthárítani a cég a terhet, ilyen az energiaszektorban a benzinárstop” – húzta alá. Szerinte a bankszektorban kellőképp nagy a verseny, hogy ne tudják áthárítani. Ha valamelyik szektorban felmerül az áthárítás lehetősége, ott erélyesen fel kell lépni, akár egyébként annak az árán is, hogyha ezt mégis megcsinálja, akkor a légitársaságokra vonatkozó adót tovább kell emelni. – hangoztatta Hollik István, aki azt is hozzátette: ezt a példát azért mondta, hogy a légitársaságok lássák: a kormány elkötelezett az ügyben.

Nem hiszem, hogy megszüntetnénk desztinációkat, de minden bizonnyal kevesebb időpontban fogunk járatokat indítani: van, ahol a heti sűrűség fog csökkenni, van, ahol a napon belüli járatok száma. Mert azt minden elismert közgazdász megmondaná, hogy ha adót emelnek, akkor visszaesik a jövedelem, hiszen ki akarna ide jönni, amikor mehet mondjuk Csehországba is, Szlovákiába, Görögországba vagy Portugáliába is, ahol nem kell ezt az extradíjat kifizetni. Miért jönnének Magyarországra, ahol van egy miniszter, aki megadóztatja azt a kiváltságot, hogy valaki belépjen az országába? – Ezt Michael O’Leary, A Ryanair, vagyis Európa legnagyobb fapados légitársaságának a vezérigazgatója mondta a hvg.hu-nak a társaságra is kivetett extraprofitadóról szólva.

Mint mondta egy kormány nem szólhat bele abba, hogyan szabja meg árait egy légitársaság, amiatt legfeljebb az utasok panaszkodhatnak. A Magyarországon is piacvezető ír cég vezetője a lapnak adott interjúbanbeszélt arról, hogy szerinte az álszent érv, hogy a magyar családoknak segít a kormány a veszteséges ágazatra kivetett extraprofitadóval.

A vezető világossá tette, hogy az extraprofit adó miatt ritkitani fogják a magyarországi járatokat. O’Leary egyébként az interjúban ötször nevezte idiótának az Orbán-kormány gazdaságfejlesztési miniszterét. Majd egyszer le is ostobázta, és hibbantnak is nevezte.

A cég vezetője korábban közleményben közölte, hogy a Közgazdaság-tudomány tökfejeknek című könyvet ajánlja Nagy Márton miniszternek az extraprofitadó miatt. Egyben „útonállónak” nevezte a magyar kormányt a lépés miatt.

 

( Németh Attila )