hirdetés

Több mint 168 millió forint, bűncselekményből származó készpénzt szagolt ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két bankjegykereső kutyája, Cappy és Thor, miközben egy nemrégiben lekapcsolt bűnszervezethez köthető ingatlanban tartottak házkutatást.

 

A hírt a NAV osztotta meg a Facebook-oldalán. Mint írják, négylábú munkatársaik megcáfolták a régi mondást, miszerint a pénznek nincs szaga.

A nyomozók egy nemrég lekapcsolt bűnszervezethez köthető ingatlanban tartottak házkutatást, amikor Cappy és Thor, a bankjegykereső kutyák 168 millió forint, bűncselekményből származó készpénzt szagoltak ki a padláson. Az elrejtett pénz mellett egy ötvenmilliós luxusautót is sikerült lefoglalni a bűnbandától.

A NAV nyomozói még márciusban ütöttek rajta a munkaerő-kölcsönzésben érdekelt bűnszervezeten. A cégháló több száz munkavállalót közvetített nagyvállalatoknak, autóipari beszállító multiknak, adót és járulékot azonban nem fizetett a foglalkoztatottak után, kétmilliárd forint kárt okozva ezzel a költségvetésnek.

A mostani akció célja a további bizonyítékgyűjtés és a bűncselekményből származó vagyon felkutatása volt. A szervezet irányítójának ingatlanában tartott házkutatáson a NAV nyomozóinak a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusai és Bevetési Igazgatóságunk jól képzett kábítószer-, cigaretta- és bankjegykereső kutyái is segítettek.

Cappy és Thor a látszólag üres padlástérben magabiztosan szagolták ki az elrejtett, gondosan becsomagolt bankjegyeket: összesen 84 köteg húszezrest, 168 millió forint értékben. A készpénz mellett egy 50 milliós luxusautót is lefoglaltak a nyomozók.

A NAV korábbi akciójában már csaknem egymilliárd forint értékben zárolt bankszámlákat, ingatlanokat és követeléseket, most ismét jelentős vagyont sikerült elvonni a bűnözőktől a költségvetést ért kár megtérítésére.

A szervezet irányítója és társa jelenleg is letartóztatásban van. A nyomozás bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik.