hirdetés

Bush elnök elhunyt
2018-12-01 22:17

94 éves korában, magyar idő szerint szombat hajnalban elhunyt George H. W. Bush republikánus amerikai exelnök, aki a negyvenegyedik volt az elnökök sorában. Fia George W. Bush szintén az USA elnöke lett.  

 

george-h-w-bush-flag-portrait-gty-jc-180416_hpmain_1_16x9_992_0Bush gazdag családból indult, harcolt a második világháborúban, olajbizniszbe fogott Texasban, majd a 60-as években politizálni kezdett. 1989 és 1993 között amerikai elnökként tanúja volt a Szovjetunió szétesésének, és szembeszállt Szaddám Huszeinnel. Elnöki posztján nem tudott duplázni, mert az amerikai gazdaság és Bill Clinton kifogott rajta. Sokáig jó erőben volt, de 2012-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. Háromszor látogatott Magyarországra, ő volt az első amerikai elnök, aki elnöki éveiben járt hazánkban.

 

A politikus 1989 júliusában – éppen Kádár János halála után egy héttel – első hivatalban lévő amerikai elnökként Magyarországra látogatott. Futott a Vasas-pályán, és amikor esőben kellett beszédet mondania a Kossuth téren, az elázott papírjait széttépte, és fejből kezdett beszélni, „tiszta szívből” köszöntötte a zuhogó esőben őt ünneplő tömeget.