hirdetés

Apja verte néha le is köpte és megalázta a világklasszis teniszezőt Dokicot. Megdöbbentő részleteket fedett fel az édesapjáról Jelena Dokic korábbi világklasszis szerb-ausztrál teniszezőnő.
dokicAzt már korábban is lehetett tudni, hogy Damir Dokic verbálisan és fizikailag is bántalmazta lányát, de Jelena a nemrég megjelent önéletrajzi könyvében már kifejtette, miket követett el ellene az apja.

A karrierje során a világranglista negyedik helyéig jutó Dokic 8 évesen kezdett teniszezni, 1994-ben emigráltak Szerbiából Ausztráliába, ahol az édesapja edzette.

Gyakorlatilag attól a naptól fogva folyamatosan bántalmazott, amikor elkezdtem teniszezni – vallotta be Jelena Dokic.

Volt, hogy a hajamat húzta, felpofozott vagy az arcomba köpött egy-egy rossz eredmény után. Egyszer elestem az ütésétől, de az is előfordult, hogy fejbe rúgott.

Egyesben 2000-ben érte el legnagyobb sikerét, a wimbledoni torna elődöntőjébe jutott, de a Lindsay Davenport elleni vereség miatt az apja nem engedte be a hotelszobájába – a szervezők kerestek neki szállást, hogy legyen hol aludnia. Párosban egy évvel később, a Roland Garroson döntőt játszhatott.

Elveszítettem a hitemet és az önbizalmamat is, már az öngyilkosság is az eszembe jutott – mesélte Dokic, akire a bántalmazásokon kívül többször szégyent is hozott az apja a Grand Slam-versenyeken.

Damir Dokic 2000-ben összeveszett US Open rendezői¬vel, mert szerinte szervezetlenség uralkodott a versenyen, és drágának tartotta a lazacvacsorát is, majd 2001-ben azzal vádolta meg az Austra¬lian Open szervezőit, hogy lánya kárára elcsalták a sorsolást – emiatt a nemzetközi szövetség hosszabb időre el is tiltotta a versenyek látogatásától.

Wimbledonban pedig egy újságíró mobiltelefonját törte össze. Ha mindez nem lett volna elég, később börtönben is ült, mert robbantással fenyegette meg a belgrádi ausztrál nagykövetséget, s fegyvert is találtak nála.

Dokic hatalmas füttykoncertet kapott a 2000-es Australian Openen, mivel apja tanácsára visszaköltöztek Jugoszláviába.