hirdetés

Este megérkeznek a Giminidák. Érdemes lesz fel nézni az égre és ámulni a rengeteg fényes meteor száguldásán. Ez a meteorraj még az augusztusi Perseidáknál is látványosabb lesz a szakemberek szerint.
Beautiful scenery during the twilight before the sun rise and star trail of top view at Mandalay hill in Myanmar. is a beautiful location and very popular for tourists and photographerAmennyiben az időjárás is jó lesz hozzánk ma este, frenetikus esti programnak nézünk elébe ezen a szerdai Luca-napon. A Geminidák meteorraj minden évben december közepe tájékán érkezik, szóval ma este 9 órától feltétlenül érdemes lesz figyelni az égboltot, mielőtt lemaradnánk. A csillaghullás leglátványosabb időszaka ugyanis nagyjából ekkor kezdődik majd.

A látványt idén a Hold fénye sem zavarja majd különösebben, csupán abban kell bíznunk, hogy a felhők is elmenekülnek arra az időszakra. És hogy miért is annyira különleges a Geminidák, hogy még a Perseidák meteorrajt is simán lekörözi? Most eláruljuk. Egyrészt óránként legalább 100 (percenként 1-2) meteorit hullik alá, de nem is akárhogyan, hiszen a Geminidák alatt lassabban “hullanak” a csillagok, ezért sokkal hosszabb ideig láthatjuk az utánuk maradó fénycsíkot az égen, mint egy átlagos csillaghullás alkalmával.

Nevét egyébként onnan kapta, hogy az ikrek csillagkép felől indul, amelynek latin elnevezése Gemini.