hirdetés

Magyarországon az évvégéig több mint 12 ezer emberi életet fog kioltani a koronavírus a Washingtoni egyetemen működő IHME kutatóintézet számításai szerint. Ez azt jelenti, hogy naponta 220 ember hal majd meg . Sokkoló adatok de ezen még változtathatunk hangoztatják a kutatók, ha felelőségteljesen védekezünk.

 

A Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME), amely a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával jött létre, világszerte az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet.

A koronavírus-világjárvány kezdete óta mindenki figyel rájuk, mert kifinomult matematikai modelljeik jó közelítéssel képesek előrejelezni, hogy az adott pillanatban érvényes folyamatok milyen jövőt vetítenek előre. Vagyis előre megrajzolják a járványgörbét, az új esetek és a halálozás alakulását. Különböző forgatókönyveket állítanak fel attól függően, hogy milyen intézkedések történhetnek a jövőben.

Az aktuális predikciójuk szerint, ha Magyarországon a jelenlegi trendek folytatódnak, nagyon hamar katasztrofálissá fog válni a helyzet. Az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a járványnak, a november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni (tehát az azonosított és az azonosítatlan fertőzöttek együtt), és 220-an fognak meghalni naponta.
És ez még csak nem is a legrosszabb forgatókönyv, miközben még így is jóval meg fogja haladni a kórházi kezelésre szoruló betegek száma a rendelkezésre álló kapacitásokat. De nézzük a forgatókönyveket részletesebben!

Eszerint január 1-ig összesen 12503 ember halhat meg a koronavírus-fertőzés következtében. Ez a szám azonban lehet ennél sokkal több, és némileg kevesebb is. Az első eset akkor állhat elő, ha enyhítenek a korlátozásokon. Akkor lehet jobb, ha mindenki maszkot viselne.
A napi halálozások számának tetőzését a jelenlegi trendek alapján november 19-re teszik, amikor várhatóan 210-nél is többen fognak naponta elhunyni a Covid-19 következtében. Ha mindenki viselne maszkot, a csúcsot ki lehetne tolni december elejére, és alapvetően jelentősen kevesebb embernek kellene meghalnia. Ha szabadjára engedik a járványt, karácsonykor lesz a legrosszabb a helyzet, 550 napi halottal. De ebbe belegondolni is rossz.

A jelenlegi előrejelzésük szerint pontosan egy hónap múlva lehet a járványcsúcs, több mint 35 ezer napi új esettel, ami után lassú apadás indulhat meg. Az általános maszkviseléssel ezt akár két héttel is el lehetne tolni, méghozzá alacsonyabb számok mellett.

A járvány önmagát is gyökeresen súlyosbítani tudja, ha kimeríti az egészségügyi erőforrásokat. Ha betelnek az intenzív osztályok ágyai, ha elfogy a szabad lélegeztetőgép, ha kidőlnek az orvosok és az ápolók, akkor az egyébként megmenthető betegek is meghalhatnak (nem beszélve a nem koronavírusos súlyos betegekről). Ezért elsőrendű, hogy a járványgörbét az egészségügy teljesítőképességének felső határa alatt tartsuk. Nos, ahogy most kinéz a helyzet, ez nem fog sikerülni.

Az intenzív ellátásra szoruló betegek sokkal többen lesznek, mint ahány ilyen ágy van jelenleg. Az Egyesült Államokban már általános, hogy a kórházakban egyre több osztályt minősítenek szükségből intenzívvé, várhatóan itt is ez lesz a helyzet. Ezzel persze a rendes ellátás kapacitása fog vészesen csökkenni.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezek csak modellszámítások, és sokat lehet tenni azért, hogy ne következzen be a jövendölt katasztrófa. Sajnos azonban a hatóságok és a kormány jelenlegi viselkedése nem abba az irányba mutat, hogy mindent meg kívánnának tenni annak érdekében, hogy ne haljanak meg a következő hónapokban ezerszámra a legkiszolgáltatottabb honfitársaink.

( N.A. )