hirdetés

Nem véletlenül titkolta az EMMI. Nőtt a kórházi fertőzések száma – állítja a Társaság a Szabadságjogokért projektvezetője az ÁNTSZ honlapjára felkerült adatsorra hivatkozva. Asbóth Márton hozzátette, ezek az országos adatok, a kórházakra bontott adatokért perben állnak a kormányzattal.
kórház 1Két nyilvántartás létezik a kórházi fertőzésekről, az egyik egy összesített adatsor, a másik kórházanként rögzíti a fertőzésekben megbetegedők és elhunytak számát. Előbbit minden évben közzé kell tenni, utóbbiért viszont perben áll a kormányzattal a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Jogszabály írja elő, hogy évente egy összefoglaló jelentést kell közzétenni a kórházi fertőzésekről.
Ennek sok éven keresztül szeptember 1-je volt a határideje, de az utóbbi években csak késve kerültek ki az adatok. Idén a TASZ fedezte fel, hogy felkerültek a számok az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapjára (eddig az Országos Epidemiológiai Központ oldalára töltötték az adatokat) – mondta Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért projektvezetője.

A TASZ szerint ezekben a jelentésekben nem a közvélemény számára érthető módon szerepel az információ. Mint a szervezet munkatársa mondta, elfogadják, hogy a szakma számára ez használható, de azt szeretnék, ha a közvélemény számára is kiderülne, mennyien betegedtek meg vagy hunytak el kórházi fertőzés miatt.

Azokból a részleges adatokból, amik a jelentésből kiolvashatók, az látszik, hogy a mutatók romlanak. A különböző fertőzéstípusokra, valamint az egyes régiókra vonatkozó adatok is rosszabbak, mint a korábbi években. Ez egy folyamatos romlás az évek során, de nincs az adatokban olyan drasztikus romlás, ami a jelentés eltitkolását érthetővé, indokolhatóvá tenné – mondta Asbóth Márton

A TASZ projektvezetője arról is beszámolt, hogy a kórházankénti bontást bemutató adatok nyilvánosságra hozataláért zajló per a Kúria előtt van, a testület döntésére várnak.

Az alperes kérése alapján tárgyalást fognak tartani. Amint kitűzi a Kúria ennek időpontját, tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot – tette hozzá Asbóth Márton.

A kórházi fertőzések ügyében felkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amint a tárca reagál, cikkünket frissítjük.